FILMOVI LORDANA ZAFRANOVIĆA NA KURIR TELEVIZIJI: Rani radovi ENE BEGOVIĆ od KAFIĆA do S*KS SIMBOLA
Foto: Centar Film

Revija ostvarenja slavnog reditelja

FILMOVI LORDANA ZAFRANOVIĆA NA KURIR TELEVIZIJI: Rani radovi ENE BEGOVIĆ od KAFIĆA do S*KS SIMBOLA

Kultura -

Prestižnu nagradu Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti na 51. Festu, koji se održava do 5. marta, biće dodeljena reditelju Lordanu Zafranoviću.

Lordan Zafranović
foto: ATA images

Jedan od najznačajnijih reditelja sa ovih prostora prošle godine obeležio je 60 godina karijere, a Kurir televizija će ovog vikenda i naredne nedelje prikazati neke od njegovih najboljih filmova. Na programu će biti "Okupacija u 26 slika", "Pad Italije", "Večernja zvona" i "Muke po Mati", ali i "Prometej s otoka Viševice", u kojem se Lordan pojavljuje kao mladi glumac.

Okupacija u 26 slika
foto: Centar Film

"Okupacija" se svojevremeno takmičila kao jugoslovenski kandidat za Oskara. Nagradu nije dobila, jer su autori odbili da izbace najpotresnije scene iz filma. Predsednik američke Akademije bio tada glumac srpskog porekla Karl Malden, bio je tu i uticajni Den Tana, ali to nije mnogo pomoglo.

Dobrivoje Tanasijević, Den Tana
foto: Dragana Udovičić

Njena karijera počela je slučajno kada ju je 1978. u jednoj predstavi primetio reditelj Lordan Zafranović i kao maturantkinji joj ponudio ulogu u filmu "Okupacija u 26 slika". Da je gluma nije baš mnogo zanimala, pokazala je upisivanjem Pravnog fakulteta u Zagrebu. Kada se doselila u glavni grad Hrvatske, živela je zajedno sa sestrom i Alkom Vuicom u iznajmljenom stanu. U tom periodu reditelj Ljubiša Ristić sreo ju je u kafiću i predložio joj da zaigra u njegovom filmu Ivan Goran Kovačić gde je glavnu ulogu tumačio Rade Šerbedžija", piše u memoarima Ene Begović.

Ena Begović, Pad Italije
foto: Centar Film

Status zvezde dobila je nakon role u Zafranovićevom "Padu Italije", a prizori u kojem neukrotive plave kose izlazi iz mora naglasili su njenu lepotu zbog čega je postala seks simbol i bila na naslovnim stranama novina.

Lordan Zafranović
foto: Zorana Jevtić

Inače, nagrada Beogradski pobednik ustanovljena je 2014. godine, na predlog Jugoslava Pantelića, umetničkog direktora Festa. Prvi dobitnici bili su Milena Dravić i reditelj Aleksandar Sokurov 2015. godine, a nakon toga ovo prestižno priznanje dodeljeno je Velimiru Bati Živojinoviću, Viktoriji Abril, Ričardu Drajfusu, Mikiju Manojloviću, Džonu Mektirnanu, Nedi Arnerić, Ištvanu Sabu, Emiru Kusturici, Karenu Šahnazarovu, Radetu Šerbedžiji, Puriši Đorđeviću, Miri Banjac, Dušanu Makavejevu i drugima.

Kurir.rs/ TV ekran

Bonus video:

04:38

Lordan Zafranović otkrio detalje o svom novom filmu o Jasenovcu: Biće stravičnih scena!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja