MISTERIJA PREZIMENA AKADEMIKA DRAGOSLAVA MIHAILOVIĆA: U dokumetnima se navodi drugo, a i njegovi naslednici se ne prezivaju tako
Foto: Zorana Jevtić

možda niste znali

MISTERIJA PREZIMENA AKADEMIKA DRAGOSLAVA MIHAILOVIĆA: U dokumetnima se navodi drugo, a i njegovi naslednici se ne prezivaju tako

Kultura -

Akademik, dramaturg i književnik Dragoslav Mihailović preminuo je u nedelju nakon kraće bolesti, u 93. godini u Beogradu, a iza njega je ostala dilema o prezimenu.

Problem se vezuje za činjenicu da je u književnikovim dokumentima stajalo Mihajlović, a neke knjige je potpisivao kao Mihailović, kao i to da se njegovi naslednici Branislav i Milica prezivaju Mihajlović, o čemu je on jednom prilikom govorio.

Komična zbrka nastala je mojim i tuđim zaslugama

Dragoslav Mihailović
foto: Zorana Jevtić

- Ta komična zbrka je nastala mojim i tuđim zaslugama. U čitavoj mojoj ćuprijskoj familiji naše prezime se piše Mihajlović, kako sam se do gimnazije potpisivao i sam. Međutim, od prvog razreda te škole naša profesorka srpskohrvatskog jezika je moju braću od stričeva i mene navodila da se potpisujemo sa "i" u njemu, umesto "j", objašnjavajući nam da je to u stvari isto prezime, Mihajlović ili Mihailović - započeo je književnik u jednom intervjuu, pa dodao:

Dragoslav Mihailović
foto: Dragana Udovičić

- Pun znanja i iskustva, kao jedini ćuprijski Mihailović, baš onda kad je trebalo, zaključio sam da tu očiglednu pravopisnu nedoličnost u svom običnom prezimenu treba slobodno i obavezno da ispravim, da to neće izazvati nikakve rđave posledice i, tako se potpisujući, kad je došlo vreme, počeo sam svoje sastave i da objavljujem.

Na taj način se desilo da sam, sa dva-tri izuzetka, gde su štamparsko-izdavačke kuće omaške bile nedvosmislene, a među njima, nažalost, i na francuskom prevodu knjige "Kad su cvetale tikve", na svim objavljenim radovima potpisan kao Mihailović, pa ovaj oblik treba uzeti kao moje književno prezime, dok mi u glavnim ličnim dokumentima i dalje tvrdokorno stoji Mihajlović.

Dragoslav Mihailović, Milica Mihailović
foto: Vladimir Šporčić

Za više od šest decenija, koliko je pisao, objavio je dela "Kad su cvetale tikve", "Petrijin venac", "Čizmaši", "Goli otok", "Crveno i plavo", "Gori Morava", "Lov na stenice"... Dobitnik je brojnih priznanja, među kojima su i Oktobarska nagrada Beograda, Andrićeva nagrada, Ninova nagrada i druge. Član Srpske akademije nauka i umetnosti postao je 1981. godine.

Vreme i mesto sahrane Dragoslava Mihailovića biće naknadno saopšteni.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:33

Komemoracija Dejanu Tiagu Stankoviću

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track