KRITIČARKA NIJE VIŠE DOBRODOŠLA U BDP: Skinuli je s protokola za premijere zbog loše kritike, a evo šta kaže JUG RADIVOJEVIĆ
Foto: Dragana Udovičić

eliminisana

KRITIČARKA NIJE VIŠE DOBRODOŠLA U BDP: Skinuli je s protokola za premijere zbog loše kritike, a evo šta kaže JUG RADIVOJEVIĆ

Kultura -

Marina Milivojević Mađarev, koja već više od dve decenije kontinuirano piše pozorišne kritike, nije više dobrodošla u Beogradsko dramsko pozorište, stoji u saopštenju Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije.

Marina Milivojević Mađarev
foto: Printscreen Youtube/ZoomUE

"Obaveštavamo javnost da je uprava Beogradskog dramskog pozorišta eliminisala ime naše članice, pozorišne kritičarke i teatrološkinje Marine Milivojević Mađarev, sa liste protokola za premijere ovog beogradskog teatra. Ova odluka je koincidarala sa njenom kritikom o predstavi "Božanstvena komedija" Beogradskog dramskog pozorišta objavljenom u nedeljniku "Vreme" (broj 1661, 3.novembar 2022).

Uvereni da je reč o nesporazumu i banalnom propustu, Marina Milivojević Mađarev je bezuspešno pokušala da kontaktira PR službu BDP, a Predsedništvo Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije je uputilo pismo Jugu Radivojeviću, reditelju i direktoru BDP a, s molbom da ovaj nesporazum bude rešen na korist Teatra, naše članice, Udruženja, no pre svega pozorišne publike, no odgovor na pismo nismo dobili", stoji u saopštenju.

BDP, Božanstvena komedija, Frank Kastorf
foto: Dragana Udovičić

Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije navodi da ih to neće sprečiti da nastave rad.

"Uvereni smo da je pozorišna kritika – pozitivna ili negativna, svejedno – važan elemenat svake umetnosti, pa i pozorišne, te da svojom argumentacijom može da bude deo kreativnog procesa koji pokreće teatarsko umetničko delo.

BDP, Jug Radivojević
foto: Dragana Udovičić

U uslovima sve intenzivnije marginalizacije kritičkog diskursa u ovdašnjoj javnosti i sve manjeg prostora koji u medijima ima umetnička kritika, smatramo da primena cenzorskog odnosa i ove vrste pritiska na kritiku i kritičare uprave Beogradskog dramskog pozorišta nije primerena, šta više da je štetna. Tim pre što izostavljanje Marine Milivojević Mađarev ili bilo kog našeg člana sa liste protokola za premijere neće sprečiti naše članice i članove da gledaju predstave BDP i ma kog drugog ovdašnjeg teatra, kao što neće uticati ni na njihove kritičarske stavove prema predstavama koje budu videli".

Zavidna biografija

Marina Milivojević Mađarev je doktor teatroloških nauka (FDU). Karijeru je započela kao pozorišna kritičarka i novinarka. Radila je kao urednica Hronike Bitefa RTS i jedan od urednica emisija o pozorištu Kolektivne senke. Član je uredništa pozorišnog časopisa Scena. Obavljala je funkciju selektora festivala Sterijino pozorje za 2015. i 2016. godinu.

Jug Radivojević
foto: ATA images

Za komentar smo pozvali i upravnika BDP Juga Radivojevića.

"Svako sa kupljenom ulaznicom je dobrodošao u BDP", kratko je poručio.

Kurir.rs

Bonus video:

03:40

LJUBINKA KLARIĆ U BDP SPREMA NOVU ULOGU: Obožavam mlade glumce, i Tanja Bošković je bila divna prema meni (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track