SRBIJA IMA PREDSTAVNIKE NA PRESTIŽNOJ IZLOŽBI U PARIZU: Umetnički tandem BOKIKI na svetskoj promociji digitalne umetnosti!
Bojan Jovanović i Irena Vujanović, Foto: Promo

veliki uspeh

SRBIJA IMA PREDSTAVNIKE NA PRESTIŽNOJ IZLOŽBI U PARIZU: Umetnički tandem BOKIKI na svetskoj promociji digitalne umetnosti!

Kultura -

Danas je u galeriji Etienne de Cansans u Parizu za posetioce otvorena međunarodna izložba Digital is my Art – Digitalna je moja umetnost, na kojoj izlaže 25 svetski priznatih stvaralaca iz oblasti digitalne umetnosti.

Oni dolaze sa četiri kontineta, a veliki uspeh je da i Srbija ima svog predstavnika na ovoj smotri visokog ranga. To je umetnički tandem internacionalno prepoznat kao BOKIKI, koji čine primenjeni umetnici Bojan Jovanović i Irena Vujanović.

Zanimljivo je da je Beograđanin Bojan Jovanović završio umetničke studije u Brazilu, dok je njegov otac slavni jugoslovenski i srpski animator i karikaturista Zoran Jovanović (1938), koji je u svetu čuven po svom antologijskom animiranom filmu "Zastave".

Svi umetnici na ovoj izloćbi izlažu po jedan rad većih dimenzija, a počasni gost je slavni američki karikaturista i ilustrator Džejson Sajler.

Rad tandema Bokiki
Rad tandema Bokikifoto: Privatna arhiva

Naši digitalni umetnici kao BOKIKI bili su pozvani prošle godine i izlagali u Parizu na Jesenjem salonu (Salon D’Automne) i to ime je bila najbolja preporuka da ih selektorka Izabela Šmit pozove i na ovu izložbu.

Inače, Izabela Šmit je predsednica Sektora digitalne umetnosti Jesenjeg salona od osnivanja do danas, ugledni je umetnički fotograf, fotograf UNESKO i predavač na velikim svetskim univerzitetima.

Za naše medije kaže: "Cilj izložbe je da se početkom proleća u Francuskoj i Evropi promoviše nova, sve popularnija digitalna umetnost, koja sve više pronalazi svoje mesto u velikim svetski muzejima – MOMA, Ermitaž, Puškinov muzej u Moskvi, muzeji u Sao Paolu i Brazilu, u Engleskoj, Španiji, Švajcarskoj...Želim da ovom izložbom skrenem dodatnu pažnju na digitalnu umetnost, da je dignemo na viši nivo, jer u Evropi još mnogo zaostaje za tradicionanom umetnošću, dok već u SAD nije tako. Ovde još nedostaju kolektivne izložbe i to ispravljam ovom izložbom u Parizu."

Ova selektorka kaže da je kriterijum za izbor izlagača, uz visoke domete umetničke tehnike i kreativnosti, bila presudna i univerzalnost sadržajne poruke. Svi izlagači su vrhunski majstori u svojim tehnikama digitalne umetnosti, međusobno različiti, zapanjujuće autentični u tehinici i poruci.

Slobodni u izboru i kreaciji, kao vrsni avangardisti predstavljaju zaštini znak ove izložbe:

- BOKIKI je pravi primer toga. Visoko profesionalni tandem umetnika sa jakom univerzalnom porukom – kaže Izabela Šmit.

Izložba u Parizu traje do 29. marta.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track