S PRVENCEM JE SVE ODUŠEVIO, A SADA OBJAVIO NOVI ROMAN: Luda, brza niška vožnja skejtom sve do ODRASTANJA, a junak i PEĐA MIJATOVIĆ
Foto: Kurir

Predstavljena knjiga daske

S PRVENCEM JE SVE ODUŠEVIO, A SADA OBJAVIO NOVI ROMAN: Luda, brza niška vožnja skejtom sve do ODRASTANJA, a junak i PEĐA MIJATOVIĆ

Kultura -

U knjižari Magistrala u Beogradu predstavljen je juče novi roman Uroša Dimitrijevića "Daske", koji je objavljen u izdanju Doma kulture "Studentski grad".

Uroš Dimitrijević
foto: Kurir

Vuka, glavnog junaka proze Dimitrijevića, znamo iz njegovog prvenca "Siroti mali ratovi" (Presing, 2020), koji je ušao u uži izbor Ninove nagrade.

Veština kojom je prvi napisan, britkost izraza, nesvakidašnja duhovitost i razigranost misli odlike su i drugog Uroševog romana.

Uroš Dimitrijević
foto: Nebojša Babić

U "Daskama" upoznajemo odrastanje ovog junaka odnosno onaj trenutak kada dečak postaje mladić - u društvu skejtera u Nišu.

Pored opisa uobičajenih konflikata - na tragu pravog bildungsromana : s roditeljima, nastavnicima, drugovima, sugrađanima, ono što je rečeno za prvi roman, važi i ovde: "Ovo je ipak ljubavna priča."

Mogu da čitaju i stariji

"Generacijski, tinejdžerski, adrenalinski, melanholični, duhoviti roman. Klizi kao skejt. Roman za mlade je vitalna, kod nas nedovoljno zastupljena forma. "Daske" u tom pogledu imaju sve: glavnog junaka koji mora mnogo da nauči i na kraju u tome uspe (možda), neusiljenu duhovitost, zamaskiranu ozbiljnost, pitko pripovedanje, odsustvo pretncioznosti i obilje ambicije. Koliko sam se samo dobro zabavljao! Luda, brza niška vožnja skejtom kroz popularnu kulturu sve do odrastanja. Šta je najbolje od svega? Mogu slobodno da čitaju stariji i oni koji se tako osećaju", navodi pisac Oto Oltvanji.

O knjizi i autoru su govorili i Marija Nenezić i urednica Tamara Mitrović.

Uroš Dimitrijević
foto: Kurir

Radnja smeštena u 2004. godinu. Uroš je otkrio da je nastao u Parizu, gde trenutno radi u strip industriji.

Glavnom junaku Vuku puno pomaže i fudbaler Predrag Mijatović, koje je bio jedan od idola njegove mladosti.

01:29

Uroš Dimitrijević promocija knjige o Peđi Mijatoviću

"Otac mi nije dao da zalepim njegov poster kad je pogodio prečku. Na kraju je on završio u sobi moje babe. Uđeš kod starih ljudi, a on te gleda. Ostala je ta ljubav. Nikad nisam igrao fudbal, a posle 1998. godine nisam ga više ni pratio. Mijatović je važan akter mog romana", rekao je autor.

Uroš Dimitrijević je rođen 1991. u Nišu, a već duže vreme živi na drugim mestima. U Beogradu je radio kao novinar portala Vice Srbija i BBC News na srpskom jeziku. Kao novinar-saradnik i dalje piše za BBC i Oblakoder iz Pariza.

Kurir.rs

Bonus video:

03:51

PISAC OTKRIO KADA DOLAZI DO SAMOPOVREĐIVANJA! Novi roman Sečivo ispituje koji su sve to naši ŽILETI od kojih smo zavisni

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track