SUDBINA SRPSKE SOFIJE LOREN KOJA ODUZIMA DAH: Fatalna Srpkinja je opčinila i Kerija Granta, a jednom su došli limuzinom u Beograd
Foto: Printscreen

kakva priča!

SUDBINA SRPSKE SOFIJE LOREN KOJA ODUZIMA DAH: Fatalna Srpkinja je opčinila i Kerija Granta, a jednom su došli limuzinom u Beograd

Kultura -

Ljubica Otašević bila je srpska glumica i košarkašica, čijoj lepoti nisu mogle da odole ni holivudske zvezde, a zbog neverovatne sličnosti sa Sofijom Loren igrala je njenu dublerku.

Ljubica Otašević rođena je 1933. godine u Gornjem Milanovcu, a uporedo sa igranjem košarke za Crvenu zvezdu, studirala je na Filozofskom fakultetu.

Predstavljala je Jugoslaviju na evropskim šampionatima 1954. i 1956. godine. I tada se uveliko govorilo o njenoj lepoti. Prozvali su je kasnije jednom od najlepših žena posleratnog Beograda. Čaršija je pričala kako je i veliki Ivo Andrić dolazio na njene utakmice i treninge na Mali Kalemedan.

U to vreme sa tribina su je gledali i drugi poznati i moćni muškarci tog vremena - general JNA Peko Dapčević, Slobodan Penezić Krcun, šef Ozne, direktor Avala filma Ratko Dražević…

Prva ljubav lepe košarkašice bio je košarkaš Crvene zvezde Srđan Kalember, a zanimljivo je da je njen otac bio je major-pilot vojske Kraljevine Jugoslavije koji je bio u jedinici pukovnika Jovana Kalembera koji je bio Srđanov otac.

Zatim se zabavljala sa poznatim fudbalerom Partizana, reprezentativcem Milošem Milutinovićem.

Ipak, ona u 24. godini odlučuje da napusti košarku, te je poželela da usavrši jezik u Italiji. Iz Italije odlazi u London, gde joj zbog neverovatne sličnosti sa Sofijom Loren američki producent Karl Forman nudi da igra dublerku holivudske dive u filmu "Ključ" Kerola Rida u zagrljaju glumaca Vilijama Holdena.

Tada je Ljubica upoznala tri decenije starijeg glumca Kerija Granta, zbog kog je i počela da ide na časove glume, a ime je promenila u Ljuba Bodin.

Pošto je Sofija Loren bila odsutna prvih dana snimanja, u svim kadrovima gde joj se jasno ne vidi lice glumila je Ljubica.

Zahvaljujući tome ušla je u visoke filmske krugove i tako se zbližila sa slavnim glumcem, tri decenije starijim Kerijem Grantom koji ju je u januaru 1959. odveo u Holivud. Tu je upoznala Dena Tanu (78), u čiji su restoran svraćali najslavniji glumci sveta.

- Šezdesetih godina nekoliko puta smo se sastajali u mom restoranu u koji je dolazila s Grantom i s nekoliko drugih glumaca – priča danas Den Tana, bivši predsednik FK Crvena zvezda.

Ljubica Otašević
foto: Printscreen

- Bila je izuzetno atraktivna, pored Ave Gardner, koju sam takođe znao, jedna od najatraktivnijih žena koja je šetala holivudskim bulevarima. Ljubica je imala ugovor s jednim studijom, davali su joj časove glume, hteli su od nje da naprave zvezdu. Možda je šteta bila to što je ličila na Sofiju Loren. Mada je u prirodi bila lepša od nje, ali ponekad kad si lep uživo ne znači da te voli kamera. Inače, kamera ne voli prelepe ljude. Drugi nedostatak je bio taj što je engleski govorila s akcentom, što znači da je mogla da igra samo neku Evropljanku.

Tana je opisuje kao divnu osobu i kaže da nije bilo čoveka koji nije želeo da bude u njenom društvu. Sumnja u priču koja se dugo provlačila da je Grant bio homoseksualac, a svedoči da nije skrivao koliko je opčinjen Ljubicom („držali su se za ruke i grlili”).

- Jednom je došla s Kerijem, koga sam znao bolje nego nju, i donela konzervu. Kazao mi je da mu je to ona donela, da je unutra pasulj s kobasicom iz Jugoslavije i pitao me da mu podgrejem. Bio je oduševljen pasuljem, pisala je Politika.

Ljubica Otašević, KK Crvena zvezda, Miodrag Petrović Čkalja
foto: Printscreen

Ubrzo su se uz njeno ime povezivala ona najveća u svetu filma – Marlona Branda, Šona Konerija...

Iza nje je ostalo nekoliko malih uloga, a domaćoj publici najpoznatija je po epizodnoj ulozi u filmu "Ljubav i moda" gde se pojavila kao stjuardesa.

Ljubičino srce osvojio je iitalijanski baron i milioner Enrik di Portanova, sa kojim je u braku bila od 1965. do 1972. godine, a ona je posle razvoda dobila 1,5 miliona dolara.

U Beograd je dolazila retko, a mnogi pamte kada je na sahranu svoje bake došla u ogromnom crnom “linkolnu” u društvu Kerija Granta.

Duška Jovanić detaljnije je istražila odnos poznatog glumca i srpske lepotice.

"Činjenica da je na sahranu njene bake došao Keri Grant u crnoj limuzini u tu Deligradsku ulicu deluje neverovatno, ali je bilo tako. Pronašla sam na jednoj aukciji pisma Kerija Granta, koja su se prodavala za 7.000 funti, naravno nisam ih kupila, ali sam neka uspela da izvučem i pročitam, i tu se zaista vidi da on njoj piše kao velikoj ljubavi i zove je mala moja ciganko, sada ne možemo biti zajedno, ali doći će jedan dan", navodi Jovanić.

Keri Grant
foto: Profimedia

Ljubičina veza sa glumcem i producentom Bobom Evanskom bila je ozbiljna, ali je naglo prekinuta. Prilikom jedne posete Beogradu, Ljubica Otašević odsela je u hotelu i plakala u svojoj sobi zbog rastanka sa Evansom. Odluku je, kažu, donela ona zbog toga što nije mogla da ima decu, pisao je RTS.

Ljubica Otašević
foto: Printscreen

Preminula je u Hjustonu, 1998. u 65. godini, daleko od holivudskog glamura i sjaja iz kog se povukla jer nije želela da bude dublerka i da je polivaju vodom, teraju da snima scene koje su drugi odbili...

(Kurir.rs)

Bonus video:

04:42

70 GODINA SMO OVDE, I TU ŽELIMO DA OSTANEMO! Čuvena glumica ukazala na nepravdu nad pozorištem Boško Buha: PRISETILA SE I MANDE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track