KONKURS ZA NAGRADU "MILAN MLADENOVIĆ": Novi članovi žirija, a o najboljem odlučuje i KONSTRAKTA, a ovo ima da PORUČI mladima
Foto: ATA images

prijave od prvom maja

KONKURS ZA NAGRADU "MILAN MLADENOVIĆ": Novi članovi žirija, a o najboljem odlučuje i KONSTRAKTA, a ovo ima da PORUČI mladima

Kultura -

Zadužbina Milana Mladenovića ove godine će po peti put dodeliti nagradu nazvanu po velikom rok muzičaru, koja se dodeljuje za najbolju pesmu na teritoriji bivše Jugoslavije, a na osnovu odluke stručnog žirija, koji je svake godine u drugačijem regionalnom sastavu.

Milan Mladenović
foto: Printscreen/Youtube

O nagradi "Milan Mladenović" ove godine će odlučivati Ana Đurić Konstrakta, Branka Glavonjić, autorka i urednica emisije "Bunt", Boris Lajner, Zoran Predin i Marko Šelić Marčelo.

Konkurs za ovogodišnju nagradu biće otvoren od 1. do 31. maja, a žiri svim autorima i izvođačima koji planiraju da se prijave poručuje da će posebno obratiti pažnju i na tekst i na muziku.

Marko Šelić, Marčelo, Marko Šelić Marčelo
foto: Dragan Kadić

- Od dobitnika nagrade očekujem - glas. U vokalnom, ali pre svega u autorskom smislu. Kako mi je pisanje profesija, ove godine imam čast da sam u žiriju i biću možda malo stroži nego ostali članovi kad je o tom aspektu reč. Prijavi svoju stvar. I prijavi najbolju, jer ova nagrada se dodeljuje za najbolju pesmu. Ohrabrujem sve autore i autorke, sve bendove, ali posebno one mlade - i kada to kažem, ne mislim nužno na vaše godine, već više na autorski staž. Ako znaš šta treba da znaš, veruj da mi baš želimo da te nađemo. Slušamo se - poručuje Marko Šelić Marčelo.

Ana Đurić Konstrakta malo drugačije gleda na stvari.

- Lično dosta pažnje poklanjam tekstu i temi koja je izabrana, kao i načinu na koji je taj tekst podržan muzikom: aranžmanski, dramaturški, produkcijski i žanrovski - kazala je Konstrakta povodom petog konkursa za nagradu "Milan Mladenović".

Prvi pobednici
Prvi pobednicifoto: Ivana Čutura

Ovo priznanje uspostavljeno je sa ciljem da podstiče muzičko stvaralaštvo koje odlikuju vrednosti svojstvene umetničkoj zaostavštini Milana Mladenovića. Kao i svake godine, biće dodeljena 21. septembra, na dan Milanovog rođenja.

Dobitnik prve nagrade, dodeljene 2019. godine, bio je bend Artan Lili sa pesmom "D.E.P.R.A.". Drugi laureat, 2020, bila je grupa Dram sa pesmom "Daj mi sve". Naredne, 2021. godine, nagradu su dobili Ana Ćurčin & The Changes za pesmu "Tu", a prošle, 2022. godine, laureatkinja je bila iz Severne Makedonije - Dina Jašari s pesmom "Doma".

Fond za nagradu "Milan Mladenović" ove godine iznosi 3.000 evra.

Kurir.rs

Bonus video:

01:56

KONSTRAKTA OTKRILA SVOG FAVORITA ZA PESMU EVROVIZIJE: Napravo je vrhunsku stvar! Za 19. januar najavila SPEKTAKULARAN nastup

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track