VOLITE HIT MESEČINU! Autor najskuplje kafanske pesme nije Brega, a evo ko je napisao čuvene stihove i šta kaže danas o tome
Foto: Milos Tesic/ATAImages

Dušan kovačević piše i poeziju

VOLITE HIT MESEČINU! Autor najskuplje kafanske pesme nije Brega, a evo ko je napisao čuvene stihove i šta kaže danas o tome

Kultura -

U okviru Tribine "Francuska 7", na istoimenoj beogradskoj adresi Udruženja književnika Srbije, u petak veče, održano je autorsko veče Dušana Kovačević. Književnik je predstavo svoje stvaralaštvo, a prikazan je i dokumentarni film o ovom našem akademiku. Bila je ovo prilika i da Miloš Janković, predsednik UKS, Kovačeviću uruči Povelju za životno delo, najznačajnije priznanje ovog Udruženja, koji je dobio još 2016. godine.

Maratonci trče počasni krug
foto: Promo

- Prvu nagradu sam osvojio još kao student, a za životno delo prvu još pre 10 godina. Bio je to za mene tada veliki šok. Sad sam se privikao na testamentarne nagrade. Godina 2023. mi je bitna i važna, jer je pre 50 godina bila premijera "Maratonaca" i "Radovana". Živim 50 godina od pisanja, a usput je došao posle film i moje režije - rekao je Kovačević.

komemoracija, Komemoracija Dejana Tiaga Stankovića, Dušan Kovačević
foto: Nemanja Nikolić

Dušan Kovačević, savremeni srpski dramski pisac, scenarista, pozorišni i filmski reditelj, napisao je, pored ostalog, najbolje srpske drame, među kojima i: Maratonci trče počasni krug (1973), Radovan Treći (1973), Ko to tamo peva (1980), Balkanski špijun (1983), Profesionalac (1990)... Po scenarijima Dušana Kovačevića snimljeni su mnogi filmovi, kao na primer: Ko to tamo peva (1980, režija S. Šijan), Maratonci trče počasni krug (1981, režija S. Šijan), Balkanski špijun (1984, režija D. Kovačević i B. Nikolić), Sabirni centar (1990, režija G. Marković), Urnebesna tragedija (1995, režija G. Marković), Podšemlje - Andrgraund (1995, režija E. Kusturica), Profesionalac (2003, režija D. Kovačević)...

Samo u beogradskim pozorištima odigrano je više od 3.000 predstava koje je gledalo preko dva miliona gledalaca. Dela Dušana Kovačevića igrana su u više od 130 inostranih pozorišta i prevedena su na dvadeset pet svetskih jezika.

Film Podzemlje
foto: Printscreen

Akademik Dušan Kovačević je dobitnik gotovo svih domaćih i izrazito značajnih stranih priznanja i nagrada za drame i scenarija, a nagrađen je i Zlatnom palmom za najbolji film na Filmskom festivalu u Kanu, kao i dvema nagradama za najbolji scenario na Filmskom festivalu u Montrealu.

Na druženju s publikom recetovao je i svoju poeziju, ali i pesmu "Mesečina" koja je ušla u kafane. Svi misle da je ona delo Gorana Bregovića.

- "Mesečinu" sam napisao za film "Podzemlje": "Kroz oblak se zrak probija, niko ne zna šta to sija..." Postala je kafanska pesma. Ne možete na sve da imate uticaj - poručio je laureat.

Kurir.rs

Bonus video:

01:58

Kalina Kovačević i Vojin Ćetković na komemoraciji Tanasiju Uzunoviću

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track