MLADI GA PAMTE KAO PROFESORA IZ LAJANJA NA ZVEZDE: Čuma je bio miljenik Beograda, a evo šta je govorio o sebi i svom RADU
Foto: screenshot

sećanje Dragomira Čumića

MLADI GA PAMTE KAO PROFESORA IZ LAJANJA NA ZVEZDE: Čuma je bio miljenik Beograda, a evo šta je govorio o sebi i svom RADU

Kultura -

Voljeni glumac Dragomir Čumić rođen je na današnji dan, 8. maja 1937. godine u Siraču, u Hrvatskoj.

Dragomir Čumić
foto: Marina Lopičić

Lik nezaboravnog umetnika obojio je detinjstvo mnogih generacija zbog upečatljivih uloga u ostvarenjima "Radio Vihor zove Anđeliju", "Bolji život", "Braća po materi", "Srećni ljudi", "Volim i ja nerandže no trpim", "Kad porastem biću Kengur".

Čuma je preminuo u Beogradu, 2013. u 76 godini života, nakon kraće bolesti.

Male i velike uloge

Mlađa publika ga najviše pamti kao profesora Maletića u filmu "Lajanje na zvezde" Zdravka Šotre, kao i u popularnim serijama "Šešir profesora Koste Vujića", "Vojna akademija", "Bela lađa", "Ranjeni orao", "Nepobedivo srce".

Sa velikim uspehom izvodio je monodramu "Beara hvata visoku loptu", koja je nastala na osnovu razgovora sa fudbalskim golmanom Vladimirom Bearom tokom snimanja filma "Braća po materi".

Glumu je završio na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a karijeru je započeo 1966. godine ulogom u filmu "San" reditelja Puriše Đorđevića, s kojim je pored Zdravka Šotre najviše sarađivao.

Puriša Đorđević
foto: Zorana Jevtić

"Govorio je: "Ja ne mogu ništa da kažem o sebi, uvek mi je bolje da to neki drugi kažu". Tako skroman, ali vrlo primećen na ulicama zbog mojih filmova i serija, naročito Zdravka Šotre, Drago Čuma je bio miljenik Beograda", govorio je o svom kolegi Puriša Đorđević.

On je tada naglasio da, šetajući sa Čumićem, osećao se kao nekada kada je šetao sa Mijom Aleksićem.

"Svi ga gledaju, osmehuju se, hoće sa njim da se fotografišu. Tako skroman u privatnom životu, a primećen u filmovima, naglo nas je napustio kao da je hteo da kaže: To što sam uradio, uradio sam, a vi sada razmišljajte o tome", rekao je Đorđević.

Dragomir Čumić
foto: Marina Lopičić

Zbog uloga na televiziji i u filmovima Šotre bio je veoma poznat i ljudi su ga u susretu pozdravljali sa osmehom. Njegovim tragom pošla su i njegova deca, dve ćerke, koje studiraju na Fakultetu dramskih umetnosti.

Kurir.rs

Bonus video:

03:42

Šta je Čarls rekao Vilijamu u trenutku kada ga je prestolonaslednik poljubio?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track