ČAROBNA FRULA U DVA TERMINA PRED PUBLIKOM SRPSKOG NARODNOG POZORIŠTA: Najmlađi će imati priliku da uživaju u čuvenom komadu
Foto: Srđan Đurić

novi sad

ČAROBNA FRULA U DVA TERMINA PRED PUBLIKOM SRPSKOG NARODNOG POZORIŠTA: Najmlađi će imati priliku da uživaju u čuvenom komadu

Kultura -

Opera "Čarobna frula" Volfganga Amadeusa Mocarta biće izvedena u ponedeljak 15. i u sredu, 17. maja . Oba dana su po dva izvođenja – u 14.00 i u 16.00 časova, na sceni "Jovan Đorđević" Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Ovom razigranom muzičkom bajkom, ozvučenom Mocartovim melodijama bezvremene lepote, koja je osvojila gledaoce svojom ljupkom neposrednošću, diriguje Mikica Jevtić, a učestvuju solisti: Branislav Stankov (Papageno), Laura Pavlović (Papagena), Marija Cvijić (Kraljica noći), Nataša Tasić Knežević (Pamina), Branislav Cvijić (Tamino), Goran Krneta (Sarastro), Igor Ksionžik (Monostatos) i glumica Sanja Mikitišin u ulozi naratora.

opera Čarobna frula
foto: Srđan Đurić

U solističkim ulogama učestvuju i članovi Hora - u ulogama Tri dame su: Vesna Varagić, Svjetlana Mašić i Jasna Kastel, kao Tri vile nastupaju: Jasna Milivojević, Etel Koči i Sofija Stanić i u ulogama Tri stražara su: Marko Skendžić, Jovan Pejić i Predrag Šepelj. Solističke uloge članova Hora pripremila je Vesna Kesić Krsmanović.

Pogled kroz dvogled

"Čarobna frula" za decu je skraćena verzija čuvene opere V. A. Mocarta, kojoj smo dodali podnaslov "Pogled kroz dvogled“, sa namerom da svet opere i pozorišta, na interaktivan, bajkovito-zabavan i edukativan način, približimo deci.

opera Čarobna frula
foto: Srđan Đurić

- "Čarobna frula", kao bajka koja se peva, publici otkriva sukob dvaju moćnih carstava. Muškog, sa strogim normativima, kojim vlada moćni Sarastro, i ženskog, magičnog, liberalnijeg, koje je u vlasti Kraljice noći. Kako u svakom sukobu uvek postoje najmanje dve strane priče, i naša predstava ima dve verzije. Jednu, "Pogled kroz ženski dvogled", gde decu kroz priču vodi glumica i drugu, "Pogled kroz muški dvogled", u kojoj ih sa likovima i situacijama upoznaje glumac.

Želeći da deci otkrijemo pozorište kao mesto gde se različita viđenja i stavovi susreću, sudaraju i bivaju vidljiviji, ostajemo verni bajci u kojoj upornost, hrabrost i ljubav, na kraju, pobeđuju - rekao je dramaturg Branislava Ilić.

1 / 6 Foto: Srđan Đurić

Reditelj predstave je Ksenija Krnajski, scenario i dramaturgiju uradila je Branislava Ilić, scenograf je Željko Piškorić, kostimograf Senka Ranosavljević, a scenski pokret osmislila je Andreja Kulešević.

(Kurir.rs)

Bonus video:

04:36

Otisak epohe③: Kvintesencija kineske kulture – kunću opera

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track