TINEJDŽER I NATURŠČIK JOVAN GINIĆ ODUŠEVIO PUBLIKU U KANU: Sjajne kritike za film sniman u školi Vladislav Ribnikar na VRAČARU
Foto: Promo

USPEH

TINEJDŽER I NATURŠČIK JOVAN GINIĆ ODUŠEVIO PUBLIKU U KANU: Sjajne kritike za film sniman u školi Vladislav Ribnikar na VRAČARU

Kultura -

Film "Lost Country" Vladimira Perišića premijerno je prikazan na 76. Kanskom festivalu, u okviru takmičarskog programa "Nedelja kritike". Bioskopska sala "Miramar", u kojoj je održana projekcija, bila je ispunjena do poslednjeg mesta, a Perišić i njegova ekipa nagrađeni su dugim i srdačnim aplauzom.

Vidno zadovoljni reditelj primio je tom prilikom i brojne čestitke od filmskih profesionalaca i ljubitelja sedme umetnosti, a karte za sve projekcije ovog ostvarenja odavno su rasprodate na Kanskom festivalu.

Lost country
foto: Filmski centar Srbije

Pored Perišića, publici su se poklonili i drugi članovi ekipe: Alis Vinokur (scenaristkinja), mladi glumci Jovan Ginić i Miodrag Jovanović, koji tumače glavne likove, Ankica Jurić Tilić (hrvatska koproducentkinja filma) i hrvatski glumci Marija Škaričić i Dušan Valentić. Ipak, Jasna Đuričić nije mogla da prisustvuje projekciji zbog snimanja nove serije.

Svetski filmski kritičari su potvrdili važnost i savremenost teme koju obrađuje ovo ostvarenje, bez obzira na vremenski period u kome se radnja odvija, a posebne pohvale dobio je mladi Jovan Ginić.

- Iako je radnja smeštena pre skoro 30 godina, film je aktuelan i budi nemir. Naturščik Jovan Ginić je sjajan u svojoj ulozi, a svoju ljupkost i šarm sjajno koristi. Film je s vremena na vreme preterano opterećen simboličkim slikama i scenama. Stefan, koji je slep za "zločine" svoje majke, ima trenutak spoznaje za vreme pregleda kod optičara.

Ruže na trpezarijskom stolu venu i padaju kako u vladi počinje trulež. A kadriranje naglašava podelu, stavljajući Stefana u vizuelne kutije, koje ga odvajaju od prijatelja i porodice. Posebno je upečatljiv kadar pred kraj filma. Svevideće oči vlasti su svuda - navodi se u kritici ovog ostvarenja na sajtu Skrindejli.

Sniman u "Ribnikaru"

"Lost Country" je sniman u beogradskoj školi "Vladislav Ribnikar", u kojoj je 3. maja izvršen masakr. Reditelj Vladimir Perišić je za Novu S rekao da se u filmu pojavljuju neki učenici te škole, a da je čuvar Dragan Vlahović, koji je jedan od žrtava, ekipi bio velika pomoć tokom snimanja.

Radnja filma prati petnaestogodišnjeg dečaka koji u Beogradu 1996. godine, tokom studentskih demonstracija protiv Miloševićevog režima, prolazi kroz sopstvenu revoluciju, suočavajući se sa činjenicom da je njegova majka (Jasna Đuričić) saučesnica korumpirane vlasti.

Lost contry Kan, Lost Country
foto: Promo

- Pre svega, ovo je intimna porodična drama. Ali i politički triler s tačke gledišta dečaka. Film istražuje pitanje dvostruke lojalnosti - prema majci i jednom moralnom imperativu. Stefanov lik vodi sam, u žaru događaja, najtežu revoluciju: prihvatanje neprihvatljivog, suočavanje sa stvarnošću sveta iz kojeg dolazi, svoje porodice - rekao je reditelj za Kurir.

Lost Country, Oficijelni sajt kanskog festivala
foto: Promo

Film je nastao u koprodukciji Francuske, Srbije, Luksemburga i Hrvatske i predstavlja jedini film iz ovog dela Evrope u ovogodišnjim kanskim programima. Nastanak ovog ostvarenja podržao je FCS na konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:15

Skandiranje za Dragana Vlahovića, čuvara škole Ribnikar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track