VOJSKA JE ŽIVOJINU MIŠIĆU BILA ZAMENA ZA PORODICU: Psihijatar Aleksandar Misojčić u novom delu proučava psihobiografiju vojvode
Foto: Jelena Spasić

ne propustite

VOJSKA JE ŽIVOJINU MIŠIĆU BILA ZAMENA ZA PORODICU: Psihijatar Aleksandar Misojčić u novom delu proučava psihobiografiju vojvode

Kultura -

Promocija psihobiografije Živojina Mišića "Čovek po meri šinjela" psihijatra i psihoterapeuta Aleksandra Misojčića održaće se 15. juna u Palati umetnosti Madlena u Beogradu.

Ovo delo bavi se proučavanjem psihobiografije srpskog vojvode, koristeći se različitim pristupima i metodologijom, uključujući psihoanalizu, antropološki diskurs i narativnu psihologiju.

Živojin Mišić, knjiga Čovek po meri šinjela
foto: Arhiva Palata

Svako poglavlje knjige podeljeno je na dva dela - lirski i psihološko-psihijatrijski, a autor se koristi različitim teorijskim osnovama, koje se prelivaju jedna u drugu kako bi stvorile celovit narativ. Misojčić se fokusira na život i ličnost Živojina Mišića, a posebno ističe značaj vojske kao centralne teme koja je oblikovala ličnost vojvode.

Autor ističe da je vojska za Mišića bila zamena za porodicu, te da je vojni identitet imao veliki uticaj na njegove karakterne crte i vrednosti. Naglašava se važnost kulturološkog i antropološkog pristupa za razumevanje Mišićevog psihološkog prostora.

Živojin Mišić, knjiga Čovek po meri šinjela, dr Aleksandar Misojčić
foto: Arhiva Palata

Autor se oslanja na antropološku psihijatriju, koja prepoznaje da kulturalni elementi imaju različito značenje za različite kulture. Osim toga, autor koristi koncept narativne psihologije kako bi artikulisao životno iskustvo Živojina Mišića i dao mu smisao.

Živojin Mišić, knjiga Čovek po meri šinjela
foto: Arhiva Palata

Višegodišnje iskustvo doktor Aleksandar Misojčić stekao je na Institutu za mentalno zdravlje i u svojoj ordinaciji. U okviru psihoterapijskog rada usko se bavi dinamikom porodičnih odnosa. Autor je knjige "Grad - psihobiografija cara Dušana".

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:38

MALO KO BI OVO RADIO! Potomak slavnog vojvode Mišića kopa u kamenolomu! Golim rukama VADI KAMEN na dedovini (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track