GORAN PETROVIĆ U TRCI ZA 12.000 EVRA SA DVA ROMANA: Narodna Biblioteka objavila UŽI IZBOR OD 5 DELA za nagradu Vladan Desnica
Foto: Laguna

u trci i jedna žena

GORAN PETROVIĆ U TRCI ZA 12.000 EVRA SA DVA ROMANA: Narodna Biblioteka objavila UŽI IZBOR OD 5 DELA za nagradu Vladan Desnica

Kultura -

Narodna biblioteka Srbije saopštila je juče koja dela su ušla u uži izbor za nagradu "Vladan Desnica" za najbolji roman u 2022. godini. U konkurenciji za pobedu i 12.000 evra su: "Lakonogi dan" Jelene Lengold (Arhipelag), "Koljenka i Sašenjka" Uglješe Šajtinca (Arhipelag), "Ikonostas" i "Papir" Gorana Petrovića (Laguna), "Kad đavoli polete" Vladimira Kecmanovića (Laguna).

komemoracija, Komemoracija Dejana Tiaga Stankovića, Dušan Kovačević
foto: Nemanja Nikolić

Akademik Dušan Kovačević, predsednik žirija sastavljenog od devet pisaca, govorio je o načinu odabira knjiga.

- Prošle godine smo dodelili prvu nagradu. Izuzetno mi je drago i čast mi je da budem među devet ljudi koji dodeljuju nagradu. Međusobno nismo imali nikakvu komunikaciju, svako od nas je predložio sedam romana, od kojih je izabrano pet. U ovom odabiru postoji nešto što je unikatno, a to je da sam doživeo da od pet knjiga koje su u užem izboru budu dve istog pisca. Reč je o romanima Gorana Petrovića "Papir" i "Ikonostas" - rekao je Kovačević.

Vladimir Pištalo
foto: ATA images

Upravnik Narodne Biblioteke i književnik Vladimir Pištalo istakao je da je ovo jedno od retkih priznanja koje se dodeljuje nepristrasno.

- Ovoj nagradi, koja nosi ime jednog od pet najboljih pisaca, najviše se veruje, jer je nemoguće krivotvoriti je. Ne možete da okrenete telefon pet puta i kažete da je to to. Objektivna je i nepristrasna jer je dodeljuju pisci svojim kolegama - zaključio je Pištalo.

Dejan Aleksić
foto: ATA images

Priznanje će biti uručeno prvog dana leta, 21. juna, na ruševinama u bombardovanju razorene stare zgrade NBS na Kosančićevom vencu, kad će biti saopšteno i ko je njen dobitnik. Ova književna nagrada ustanovljena je prošle godine, a njen prvi laureat za 2021. bio je Dejan Aleksić s romanom "Petlja" u izdanju "Lagune".

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:54

ISTORIJA NA DRUGAČIJI NAČIN: Petrović odgovorio zašto je njegova knjiga NAJTRAŽENIJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track