KULTUROM VLADAJU ŽENE JER U NJOJ NEMA PARA: Producentkinja, koja živi u SAD, otkrila zašto su naši umetnici u privilegovani
Foto: Miloš Vučićević

Milena Garfild o knjizi Umetnost je naš posao

KULTUROM VLADAJU ŽENE JER U NJOJ NEMA PARA: Producentkinja, koja živi u SAD, otkrila zašto su naši umetnici u privilegovani

Kultura -

Pozorišni i filmski producent sa američkom adresom Milena Trobozić Garfild u knjižari "Vulkan" predstavila je svoju novu knjigu "Umetnost je naš posao". Ovo delo može da se tretira kao stručna literatura, ali i vodič u (ne)mogućoj misiji kako sačuvati umetnost u 21. veku.

Milena Trobozić Garfild
foto: Miloš Vučićević

"Umetnici u Srbiji su na neki način privilegovani jer imaju podršku države. Budžeti su mali, ali toga nema u Americi ili Engleskoj. U kulturi vladaju žene, što je tačno. Međutim, u kulturi nema para, jer tu muškarci odlaze i ostavljaju žene da se time bave. Holivudom ne vladaju žene, kao ni Brodvejem. Mi smo tu samo u neprofitnim umetnostima", otkrila je Milena.

Milena Trobozić Garfild
foto: ATA images

Iako je sve više priča o ubrzanom širenju veštačke inteligencije, autorka čvrsto veruje da takav vid osavremenjavanja sveta ne može zameniti umetnost u najširem smislu.

"Pisci u Holivudu sada štrajkuju, jer će serije pisati roboti, jer su efikasniji, brži i jeftini, to jest ne moraju da se plate, ali mislim da umetnost ne može biti zamenjena veštačkom inteligencijom. Serije su ipak zabava, ima kvalitetnih sadržaja, ali to nije vrhunska umetnost" - poručila je Milena.

Milena Trobozić Garfild
foto: ATA images

O knjizi su govorili Nebojša Broćić, reditelj i teatrolog, i Ana Martinoli, producentkinja i teoretičarka medija na FDU. Književno veče je moderirala Marija Radić, urednica srpske književnosti u "Vulkan izdavaštvu".

Kurir.rs

Bonus video:

01:20

HOLIVUD I MRAMORAK! KURIR U SELU ŽENE NBA ZVEZDE Bivša striptizeta zaboravila svoje! Danijelina baka za praunuka saznala iz novina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track