MALO KO ZNA POREKLO NIKOLE KOJA: U glumi završio SLUČAJNO, Akademiju upisao tek IZ TREĆEG PUTA, a evo kako je dobio ime
Foto: Dragana Udovičić

JEDNO OD NAJISTAKNUTIJIH IMENA U KINEMATOGRAFIJI

MALO KO ZNA POREKLO NIKOLE KOJA: U glumi završio SLUČAJNO, Akademiju upisao tek IZ TREĆEG PUTA, a evo kako je dobio ime

Kultura -

Vladimir Kojo, brat Nikole Koja, nastradao je na hipodromu u 59. godini, a od njega se čituljom oprostio i proslavljeni glumac.

Nikola Kojo jedno je od najistaknutijih imena u domaćoj kinematografiji, a malo ko zna da je dobio ime po svom pradedi, koji je bio protojerej u Mostaru. Njegova porodica je poreklom iz Hercegovine.

Nikola Kojo
foto: Kurir Televizija

Osim što je glumac, Kojo je i reditelj, producent i voditelj. Važi za jednog od najtalentovanijih glumaca na našim prostorima. Rođen je 5. septembra 1967. godine u Beogradu. U detinjstvu svirao violinu i bio je član hora Radio-televizije Beograd. Jednom je slučajno otišao na čas glume koji mu se dopao, pa se učlanio u dečju dramsku grupu Radio Beograda koju je prvo vodio Bata Miladinović, a kasnije Mika Aleksić. Sa njim u grupi su bili Dubravka Mijatović, Mirjana Joković, Boris Milivojević, Rade Marković...

Do sedamnaeste godine je želeo da postane muzičar, a glumu je doživljavao kao usputni hobi. Pošto je njegov otac bio građevinac, hteo je da Nikola ima siguran posao, ali nije se protivio kada je upisao Fakultet dramskih umetnosti. To mu je pošlo za rukom iz trećeg pokušaja. Studirao je sa Anitom Mančić, Uliksom Fehmiumom i Vjerom Mujović.

Nikola Kojo
foto: ATA Images

1986. godine Kojo je služio vojsku u Raški.

Ljubavni život

Godine 2007. glumac je započeo vezu sa dvanaest godina mlađom manekenkom Aleksandrom Đurić, koja je imala glavnu ulogu u spotu za pesmu „Moja draga“ pevača Zdravka Čolića. U septembru su se venčali u krugu najbliže rodbine i prijatelja. Crkveno venčanje je održano u crkvi Svetog arhangela Gavrila, a proslava je nastavljena u restoranu „Violeta, kućo stara“, čiji je Kojo vlasnik.

Aleksandra Đurić, Nikola Kojo
foto: Dragana Udovičić

Ćerku Anu dobili su 2008. godine, a nakon njenog rođenja su zamrznuli matične ćelije iz njene pupčane vrpce. U septembru 2013. godine su postali roditelji bliznakinja.

Podsetimo, tragedija na hipodromu se, prema nezvaničnim informacijama, dogodila u četvrtak, kada je Vladimira, brata glumca, udario konj.

čitulja, Vladimir Kojo, Nikola Kojo
foto: Nemanja Nikolić, Printskrin Politika

Prema saznanjima Kurira, konj je zbacio jahača, a Kojo je potom pritrčao da zaustavi životinju.

U tom trenutku konj ga je udario i naneo mu teške povrede.

Ekipe Hitne pomoći su stigle na mesto nesreće, Kojo je navodno i dalje davao znake života, ali je preminuo u bolnici.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:09

Izjava Nikola Kojo: Srbija ima puno talentovanih mladih glumaca

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track