NAGRAĐIVANA OSTVARENJA U SELEKCIJI MLADIH AUTORA: Počinje 5. Somborski filmski festival, a oni će biti zvezde ovogodišnjeg izdanja
Foto: Promo

lep gest

NAGRAĐIVANA OSTVARENJA U SELEKCIJI MLADIH AUTORA: Počinje 5. Somborski filmski festival, a oni će biti zvezde ovogodišnjeg izdanja

Kultura -

U okviru Selekcije mladih autora na 5. Somborski filmski festival ove godine stižu filmovi sa značajnih regionalnih i međunarodnih festivala.

Filmovi koji će biti prikazani tokom 5. Somborskog filmskog festivala su nagrađivana ostvarenja sa značajnim referencama najvećih regionalnih i međuarodnih festivala, izjavio je selektor ove filmske smotre Dejan Dabić.

Pavle Mensur, film Usekovanje
foto: Damir Dervišagić

Debitantski film “Usekovanje” reditelja Siniše Cvetića objedinio je nagradu žirija za režiju i nagradu publike na moskovskom festivalu, a u zgusnutoj dramaturgiji i rediteljski vrlo zrelo, dočarava portret savremene porodice. Radnja filma prati dan kada se obeležava Slave tokom koje se razotkrivaju mnoge porodične tajne i problemi. Film će biti prikazan, na dan otvaranje Festivala 11. jula u 21.30h. Uloge u filmu su ostvarili - Pavle Mensur, Bojan Žirović, Aleksandra Balmazović, Marko Grabež, Anita Ognjanović, Zlatan Vidović, Dubravka Kovjanić, Milica Janevski, Aleksandar Đurica, Aleksandra Pleskonjić Ilić, Jovana Gavrilović, Momčilo Pićurić, Vahid Džanković.

Matija Gluščević, Dušan Zorić
foto: Fadil Šarki

Film koji potpisuje rediteljski dvojac Dušan Zorić i Matija Gluščević "Da li ste videli ovu ženu” svetsku premijeru imao je u Veneciji, a nagrađivan je i na festivalima u zemlji i u inostranstvu. Ovo je nesvakidašnji triptih o sredovečnoj ženi, u kome je glavnu ulogu ostvarila proslavljena hrvatska i regionalna glumica Ksenija Marinković, svoj kvalitet bazira na originalnosti autorskog koncepta. U ostalim ulogama pojavljuju se Isidora Simijonović i Boris Isaković. Film će biti prikazan somborskoj publici 13. jula u 21.30h

film Da li ste videli ovu ženu
foto: promo

Slovenački “Jahači”, u režiji Dominika Menceja, kao svojevrsna balkanska varijanta čuvenog filma “Goli u sedlu”, donosi priču o dva mladića koji, sa preuređenim mopedima u choppere, kreću u svojevrsnu potragu za slobodom. Na svom putu susreću i druge “jahače”, ali neočekivani obrt menja njihov plan. Jednu od glavnih uloga je ostvario fantastični Nikola Kojo. Film je prikazivan na regionalnim festivalima poput Sarajeva i Zagreba, a ovog leta stiže i u Somobor. Projekcija je zakazana za 12.jula u 21.30h.

Mladomir Puriša Đorđević, Puriša Đorđević
foto: Miljan Gogic

Prestižno priznanje Somborskog filmskog festivala, Specijalni Ernest, za doprinos dobrim filmovima, na osnovu odluke direkcije Festivala, ove godine će posthumno biti dodeljen reditelju Mladomiru Puriši Đorđeviću velikanu evropske kinematografije. Priznanje će u njegovo ime primiti njegova ćerka Lidija Andrić tokom svečanog zatvaranja 14. jula kada će biti prikazano i Purišino poslednje filmsko ostvarenje “Usta puna zemlje”.

Somborski filmski festival održava se u periodu od 8 do 14. jula ove godine, s tim što su prvi dani rezervisani za Predfestivalski program (8, 9, 10. jul), nakon čega se nastavlja sa Festivalskim programom koji se sastoji od više celina – Glavni program, Selekcija filmova mladih autora, Panorama mađarskog filma i prateći program u okviru koga je i selekcija “Kad bi Sombor bio Holivud” i drugo.

Kurir.rs

Bonus video:

00:33

NJEMU NA DUŠU ŠTO JE TO SNIMIO! Eva Ras progovorila o filmu Dara uz Jasenovca: Reditelj radio po scenariju starom 30 godina!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track