BORINI POZORIŠNI DANI POSTAJU MEĐUNARODNI FESTIVAL: U takmičarskom programu šest predstava, a ovo su novine u funkcionisnaju
Foto: T.S.

uspeh

BORINI POZORIŠNI DANI POSTAJU MEĐUNARODNI FESTIVAL: U takmičarskom programu šest predstava, a ovo su novine u funkcionisnaju

Kultura -

Borini pozorišni dani održaće se od 21. do 28. oktobra u Vranju, pod sloganom "Pozorište u traumatizovanom društvu", saopštili su organizatori na konferenciji za medije. Na otvaranju festivala, kada će biti obeležen Dan pozorišta, premijerno će biti izvedena predstava "Kanjec Filjma'' u režiji Juga Đorđevića i po romanu Vere Cenić.

Takmičarski deo festivala počinje predstavom "Kod večite slavine" u režiji Sonje Petrović, a biće izvedeni i komadi "Ričard Treći'' Dejana Projkovskog sa ansamblom pozorišta Ujvideki sinhazi, "Naš razred" Tatjane Mandić Rigonat, "Neprijatelj naroda'' Nine Nikolić, "Ptice'' Kokana Mladenovića, a prvi put će nastupiti i Teatar Egzit iz Zagreba, s komadom "Realisti" Matka Raguža.

Borini pozorišni dani
foto: Kurir

Selektor festivala Slobodan Savić istakao je novine u funkcionisanju.

- Za ovogodišnju internacionalnu produkciju festivala, koja će se prvi put desiti u Vranju, odgledao sam sedamdesetak predstava iz Srbije i regiona. U proteklih nekoliko godina prevazišli smo granice ovog grada i regiona. Borini pozorišni dani postaju sve značajniji festival nakon Sterijinog pozorja i Bitefa, onaj koji se prepoznaje. Napravili smo reprezentativni katalog i uveli visoke estetske standarde kao glavni kriterijum, a od prošle godine imamo međunarodni žiri. Preostaje da u narednim godinama održimo ovaj visoki nivo - naglasio je Savić.

Borini pozorišni dani
foto: Kurir

O nagradama će odlučivati međunarodni žiri iz Srbije, Hrvatske, Severne Makedonije i Crne Gore. U čast nagrađenih, poslednje večeri festivala biće izveden komad "Šta će biti sa svima nama'' Narodnog pozorišta "Toša Jovanović'' iz Zrenjanina.

(Kurir.rs / T. Stamenković)

Bonus video:

01:37

FABRIKA UMETNIKA, NOVO MESTO INSPIRACIJE ZA NIŠLIJE: U čistoj prirodi traže inspiraciju i podstiču mlade na kreativnost

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track