NEOBIČNA BIOGRAFSKA DRAMA O NIKOLI TESLI: 3 glumca igraju velikog naučnika i ovaj scenski spektakl ne smete propustiti
Foto: Konstantin Novaković

Letnja pozorišna scena u Kapetan Mišinom zdanju

NEOBIČNA BIOGRAFSKA DRAMA O NIKOLI TESLI: 3 glumca igraju velikog naučnika i ovaj scenski spektakl ne smete propustiti

Kultura -

Predstava "Tesla, svetlopis u vremenu", autora i reditelja Miroslava Benke, u petak i subotu veče biće izvedena u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja u Beogradu, a u okviru pozorišta "Teatrijum".

Predstava Nikola Tesla, Tesla, svetlopis u vremenu
foto: ATA images

Autori ponovo preispituju lik i delo Nikole Tesle, kao i vremena i okolnosti u kojima je stvarao ovaj čovek svetskog renomea i čime nas je sve zadužio. To je pokušaj da se na uzbudljiv i promišljen način osvrnemo na život našeg velikog naučnika.

Tesla, svetlopis u vremenu
foto: Konstantin Novaković

- "Tesla, svetlopis u vremenu" nije klasična predstava, već oratorijum koji će pratiti hor ličkih seljaka, ali i hor američkih biznismena. Radnja predstave odvija se u rodnoj Lici, u kući Nikole Tesle, u Njujorku, na Long Ajlendu, i u Teslinim snovima, a sama predstava je prikazana hronološki: različita razdoblja njegovog života se logički prepliću u skladu s povezanošću ideja. Neobična biografska drama preispituje obrasce dehumanizacije sveta i surovost svetskog neoliberalnog kapitalizma kroz scensku igru. Ujedno podseća da velikane naše nauke i sveukupnog stvaralaštva moramo čuvati u našim sećanjima, a njihovo delo i nadalje treba da nam služi kao ideja vodilja za neke nove naraštaje - navode autori.

Tesla, svetlopis u vremenu
foto: Konstantin Novaković

Teslu igraju dvojica dečaka, u punoj snazi Milan Nikitović, a pred smrt Dragoslav Ilić Ilke.

Dramaturškinja je Andrea Poljak, scenograf Boris Maksimović, a kostimografkinja Nevena Milovanović. Songove su radili Miroslav Benka i Svetlana Spajić, asistent reditelja je Nikola Kljajić.

Predstava Nikola Tesla, Tesla, svetlopis u vremenu
foto: ATA images

U glumačkoj ekipi su Vesna Stanković, Hadži Nenad Maričić, Nenad Ćirić, Lepomir Ivković, Vladan Gajović, Staša Nikolić...

Autori žele da naprave predstave i o Milutinu Milankoviću i Mihajlu Pupinu.

Kurir.rs

Bonus video:

01:42

VENDI SA 5 GODINA UPOZNALA VRHOVNU VEŠTICU! Za Kurir TV otkrila: Astralno se projektuje i odlazi bilo gde TO JE RAZUMEO SAMO TESLA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track