POZNATA NARODNA PEVAČICA U KNJIZI O NOBELOVCU: Andriću je bila omiljena, a ove njene velike hitove je OBOŽAVAO
Foto: Privatna arhiva

uspomene

POZNATA NARODNA PEVAČICA U KNJIZI O NOBELOVCU: Andriću je bila omiljena, a ove njene velike hitove je OBOŽAVAO

Kultura -

U izdanju "Akademske knjige" iz Novog Sada nedavno je objavljena knjiga "Ko je bio Ivo Andrić - sećanja savremenika", koju je priredila Žaneta Đukić Perišić. Ovo delo je izbor autentičnih sećanja na Andrića iz ugla njegovih savremenika - školskih drugova, prijatelja, pisaca, diplomata, suseda, rođaka, političara i poznanika.

Prvi komšija našeg nobelovca bio je slikar Dimitrije Diško Marić, inače muž čuvene glumice Nevenke Urbanove. Knjiga bogata sećanjima otkriva zanimljivosti iz Andrićevog života, a jedna od njih je da je književnik voleo muziku, a posebno pesme Lepe Lukić.

Ivo Andrić
foto: Profimedia

- Andrić je bio čovek dubokog sadržaja i u običnom razgovoru vi čujete njegove mudrosti ili neki komentar koje je on saopštavao na poseban način. Na televiziji muzički intermeco, peva Lepava Lukić "Od izvora dva putića vode na dve strane", a Andrić kaže: "Vidite, uvek postoje najmanje dva puta, čovek ima izbor, nemojte da se žalimo na sudbinu, neki put možemo i sami da biramo."

Autor čuvene pesme je Petar Tanasijević, čiji je najveći hit "Jutros mi je ruža procvetala". Lepa je svoju muzičku ličnu kartu dobila kad se vraćala s njim nakon jednog nastupa za Beograd.

Lepa Lukić
foto: Kurir Televizija

- "Od izvora dva putića" je jedina pesma koja je mene izabrala. Sve ostale sam ja birala. Znam da sam bila omiljena pevačica Andrića, jer su o tome pisale novine. Nisam imala sreću da ga upoznam. Ali negde je ostalo zapisano da je jako voleo moju pesmu "Vremena su prošla stara". Svidela mu se, rekao je, "melodija, ali i tekst". Rado bih Andriću, da je to od mene tražio, otpevala ovu, a i sve druge pesme. Lepo je kad znate da vas je voleo jedan takav velikan - kaže Lepa za Kurir.

Ivo Andrić
foto: Profimedia / KEYSTONE Pictures USA

Ivo Andrić preminuo je 13. marta 1975. godine u Beogradu i sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Kurir.rs

Bonus video:

03:05

NAŠ NOBELOAC JE OBOŽAVAO SOKOBANJU! Ivo Andrić je svaki odmor koji je mogao koristio da dođe u banju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track