NAGRADE 5. SOMBORSKOG FILMSKOG FESTIVALA: Film Nine Ognjanović proglašen za najbolji, nagrađen i Pavle Mensur i USEKOVANJE (FOTO)
Foto: Slobodan Jotić

kraj

NAGRADE 5. SOMBORSKOG FILMSKOG FESTIVALA: Film Nine Ognjanović proglašen za najbolji, nagrađen i Pavle Mensur i USEKOVANJE (FOTO)

Kultura -

Nagrada za najbolji film na 5. Somborskom filmskom festivalu pripala je debitantskom ostvarenju Nine Ognjanović "Ovuda će proći put" po oceni žirija u sastavu Dušana Milića reditelja i scenariste, Ana Vučković Denčić, novinarke i književnice i Tamara Aleksić, glumice.

Nina Ognjanović, Zlatan Vidović
foto: Privatna Arhiva

"Za istančani umetnički filmski izraz i izuzetno vešto vođenje velikog glumačkog ansambla, što je retkost za debitanta, radujemo se da ispratimo dalji put kojim će Nina Ognjanović da se kreće u filmskom svetu", stoji u obrazloženju žirija.

Somborski filmski festival
foto: Slobodan Jotić

Nagrada za najbolju glumicu pripala je Sari Klimoskoj za ulogu u filmu „Kajmak“, dok je za najboljeg glumca proglašen Luis Hofman, za ulogu u filmu „Falsifikator“, na osnovu odluke istoimenog žirija.

Nagrada “Boer” za najbolji film u Selekciji filmova mladih autora, po odluci žirija koji čine Goran Nikolić reditelj, Nikola Šurbanović, glumac i Danica Radulović, glumica, pripala je filmu "Usekovanje" Siniše Cvetića.

Somborski filmski festival, Nikola Šurbanović
foto: Slobodan Jotić

"Film Usekovanje se nesumnjivo izdvojio kao najkompletnija i najkompetentnija filmska celina, a ako je suditi po celokupnom programu, možemo sa zadovoljstvom da konstatujemo kako itekako ima ’onih koji dolaze", stoji obrazloženju žirija.

Somborski filmski festival, Pavle Mensur
foto: Slobodan Jotić

Ove godine Somborski filmski festival, koji posebnu pažnju posvećuje mladim stvaraocima, uveo je i novu kategoriju nagrada – za najbolju mladu glumica i najboljeg mladog glumca, a dobitnici su Jana Bijelica za ulogu u filmu "Ovuda će proći put" i Pavle Mensur za ostvarenu ulogu u filmu "Usekovanje".

„Mlada i izuzetno darovita Jana Bjelica u punom je sjaju zablistala u glavnoj ulozi u filmu Ovuda će proći put, pokazavši besprekorni osećaj za nijansu, a ujedno i svoju sposobnost da iznese filmsku priču kao centralni lik. Ključnih ženskih likova nema dovoljno u srpskom filmu, pa film Nine Ognjanović za sada izuzetak - što će se u budućnost, nadamo se, promeniti. Tim pre je važno da su već sada tu mlade glumice koje su spremne za velike i centralne uloge - a Jana Bjelica je jedna od najistaknutijih - ako ne i najistaknutija - u novoj generaciji nadolazećih talenata“, stoji u odluci žirija koji čine Đorđe Bajić, pisac i filmski kritičar, Zoran Janković, pisac i filmski kritičar i Zoran Jovanović.

Somborski filmski festival, Pavle Mensur
foto: Privatna Arhiva

Istoimeni žiri o mladom glumcu Pavlu Mensuru u svojoj odluci napisao je sledeće: „U impresivnom i skladno uigranom glumačkom ansamblu posebno se istakla velika nada srpskog filma - sjajni Pavle Mensur, mladi glumac u usponu, koji je ubedljivo i sugestivno dočarao predstavnika generacije zarobljene u tranzicionom grču. Snaga i preciznost njegove glume učinili su da bol koji određuje njegov lik bude lako razumljiv i gledaocima starijih generacija. Mensur je upravo ovom rolom definitvno postao istaknuto lice mladog srpskog filma, neosporno potvrdivši da je tu reč o nesvakidašnjem talentu od koga u budućnosti s puno prava možemo očekivati mnogo toga važnog i vanserijskog“.

1 / 5 Foto: Privatna Arhiva

Pod sloganom “Za one koji dolaze”, u okviru 5. Somborskog filmskog festivala gledaoci su imali priliku da vide petnaest filmova, raspoređenih u četiri programske celine. U Glavnoj takmičarskoj selekciji, bilo je pet ostvarenja, a u Selekciji filmova mladih autora tri značajna filma, dok je program Panorama ove godine bio posvećen mađarskom filmu i prikazana su dva naslova.

Nagrada "Specijalni Ernest" za doprinos dobrim filmovima dodeljena je posthumno Mladomiru Puriši Đorđeviću, a priznanje je uručeno njegovoj ćerci Lidiji Andrić.

Kurir.rs

Bonus video:

00:57

Pavle Mensur o Sarajevu i bosanskom pasošu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track