TAJNI PLAN TITA O PRAVLJENJU ATOMSKE BOMBE: Šta se desilo te 1958. godine u VINČI! Ovo piše u romanu, a evo šta nas čeka u filmu
Foto: Aleksandar Letić

uoči svetske premijere

TAJNI PLAN TITA O PRAVLJENJU ATOMSKE BOMBE: Šta se desilo te 1958. godine u VINČI! Ovo piše u romanu, a evo šta nas čeka u filmu

Kultura -

Odmah nakon svetske premijere koja će se održati na jednom od najvećih evropskih filmskih festivala u Lokarnu početkom avgusta, novi film Dragana Bjelogrlića "Čuvari formule" biće prikazan 15. avgusta u okviru glavnog programa 29. Sarajevo film festivala, navodi se u saopštenju.

film Čuvari formule, film Lančana reakcija
foto: Aleksandar Letić

Ova dva renomirana festivala samo su početak filmskog života "Čuvara formule" uoči velike premijere u Beogradu koja je planirana u novembru ove godine. Pred festivalskom publikom u Sarajevu, biće predstavljena istinita priča o akcidentu u Vinči 1958. godine, koja je rađena po bestseleru Gorana Milašinovića "Slučaj Vinča".

Goran Milašinović
foto: Zorana Jevtić

- Moja knjiga nastala je na osnovu istinitog događaja i nuklearnog akcidenta u Institutu "Boris Kidrič" u Vinči 1958. godine. Tom prilikom šest naših atomista bilo je izloženo nedozvoljenoj radijaciji iz eksperimentalnog, naučnog reaktora i obolelo je od teškog oblika radijacione bolesti, tada neizlečive. Lečeni su u bolnici „Kiri“ u Parizu. Njih petoro je preživelo, prvenstveno zahvaljujući transplantaciji koštane srži, a jedan je, nažalost, umro. Reč je o prvoj transplantaciji nekog organa u svetu. Želeo sam da kao pisac opišem vreme u kom živimo i događaje koji su bili prelomni - za moju i buduće generacije - izjavio je pisac svojevremeno za Kurir.

Promenjena imena naučnika

Roman je zasnovan na istinitom događaju, ali su promenjena imena srpskih naučnika. Za uspešno izlečenje, pored anonimnih donora, zaslužni su i doktori Anri Žame i profesor Žorž Mate, koji su se i godinama kasnije našli kao prijatelji Srbima u nevolji. Mate je preminuo 2010. godine, baš 15. oktobra, na dan kad se dogodio veliki akcident koji mnogi porede sa katastrofom u Černobilju.

film Čuvari formule, film Lančana reakcija
foto: Aleksandar Letić

Titov tajni plan o pravljenju atomske bobme u SFRJ je obustavljen tek 1962, a njegovo ime se ne pominje u romanu, što je navodno zaplet filma.

Tita nema u "Čuvarima formule", ali tu je šef državne bezbednosti SFRJ Leka Rankovića, koga igra Dragan Bjelogrlić.

film Čuvari formule, film Lančana reakcija
foto: Aleksandar Letić

.Zaplet filma

Trenutno je objavljen trejler i zaplet, koji ne otkriva mnogo samu radnju.

U jeku hladnoratovske krize, grupa naučnika u Institutu Vinča sprovodi tajni projekat koji predvodi profesor Dragoslav Popović. Sticajem nepredviđenih okolnosti, oni bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na lečenje u klinici Kiri u Parizu. Francuski doktorski tim na čelu sa profesorom Žoržom Mateom zaključuje da je njihovo stanje kritično i da su im dani odbrojani. Iako je profesor Mate ceo svoj život posvetio borbi protiv nuklearnog naoružanja i duboko prezire projekat na kojem su radili jugoslovenski naučnici, on predlaže da se prvi put u istoriji izvede delikatna i neizvesna intervencija zamene koštane srži ozračenih pacijenata. Da li je u pitanju eksperiment nad živim ljudima, ili on zaista želi da im pomogne – postaje mučno pitanje za jugoslovenske naučnike.

film Čuvari formule, film Lančana reakcija
foto: Aleksandar Letić

U glavnim ulogama gledaćemo Radivoja Rašu Bukvića, kao i proslavljene francuske glumce Aleksisa Manentija, Oliviea Bartelemija i Ane Sara. Direktora instituta Vinča Pavla Savića igraće Predrag Miki Manojlović... Uloge mladih jugoslovenskih naučnika reditelj je dodelio Jovanu Jovanoviću, Alisi Radaković i Ognjenu Mićoviću.

Čuvari formule
foto: Aleksandar Letić

Ovu jedinstvenu priču kao scenaristi potpisuju Vuk Ršumović uz Ognjena Sviličića i Dragana Bjelogrlića kao koscenariste. Film je dobio podršku Filmskom centra Srbije, ali Euroimaža i Kreativne Evrope.

Kurir.rs

Bonus video:

01:51

DRAGAN BJELOGRLIĆ ZA KURIR TV! Glumac o večnosti KULTNE SRPSKE SERIJE: Živim to i dalje na neki čudan način

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track