ODLAZAK LEGENDE JUGOSLOVENSKE TELEVIZIJE: Preminuo Miroslav Lilić, koji je izgovorio čuveno UMRO JE DRUG TITO
Foto: printscreen/YouTube

Tuga

ODLAZAK LEGENDE JUGOSLOVENSKE TELEVIZIJE: Preminuo Miroslav Lilić, koji je izgovorio čuveno UMRO JE DRUG TITO

Kultura -

Preminuo je čuveni voditelj Miroslav Lilić u 80. godini, piše Večernji list.

Lilić je imao karijeru dugu 43 godine. Penzionisan je 2009. godine, ali je sve vreme pratio šta se dešava u televizijskom svetu. Rođen je u Siveriću 1944. godine, ali je prvi razred osnovne škole završio u Beogradu.

- Moja majka Ljubica je bila iz Širokog Brija, a otac Mate iz Siverića. Moj otac je bio ministar rudarstva FNRJ i od 1949. živeli smo u Skadarskoj 55 kod kafane "Tri šešira", najpoznatijeg beogradskog lokala za žurke. Sećam se tri detalja iz tog doba. Jednom, kada je vetar jako dunuo i podigao učiteljičinu haljinu, viknuo sam pred svima da se vidi njen kombinezon. Tada sam na tribini 5. kongresa SFRJ, kao dete partijskog funkcionera, pevao: “Peti kongres složno glasa, druga Tita i Đilasa...”, rekao je svojevremeno za Večernji list.

- Umro je drug Tito - izgovorio je televizijski voditelj Miroslav Lilić u zagrebačkom studiju 4. maja 1980. godine u 15.05 sati.

U svojoj autobiografiji "Bez reprize" podsetio se tih dramatičnih dana, prenosi 24 sata.hr.

- S režiserom i urednikom Nedeljnog popodneva Sašom Zalepuginom dogovoreno je da kad mu se kaže da prekine emitovanje emisije, odreže sliku na dve prazne stolice koje su bile pripremljene u studiju… Došla je vest i odmah smo prekinuli program. Stoje te dve stolice. Uzeo sam Tanjugovu vest bez prepisivanja i krenuo prema studiju.

- Gledam u kameru, pali se crveno svetlo, čitam: "Predsedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Predsedništvo Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije radničkoj klasi i narodima Jugoslavije: umro je drug Tito…"

Josip Broz Tito
foto: Profimedia

- Pročitao sam vest, gledao još par sekundi u kameru i hteo ustati sa stolice. No, na svoj užas shvatim da na sebi imam plave pantalone koje sam zaboravio zameniti crnim!

- Ostanem da sedim, režiser me drži u kadru i dodam šta mi je prvo palo na pamet: "Poštovani gledaoci, od ovog trenutka Jugoslovenska radiotelevizija započinje emitovanje vanrednog programa".

- Vanredni program trajao je oko pet dana. Uglavnom, 90 posto programa popunili smo prikazujući dokumentarne i igrane filmove o Titu. Televizija Beograd nije htela da preuzme našu objavu vesti. Oni su je emitovali 30-ak sekundi posle nas. Sve evropske televizije, od Austrije, BBC-a, Nemačke, Švedske - njih tridesetak - prenele su tu vest. Svet je bio veoma zainteresovan. I na Evroviziji su objavili kako čitam vest o Titovoj smrti s velikim naslovom "Tito je mrtav" - rekao je on.

Kurir.rs

Bonus video:

00:28

UMRO MUAMER ZUKORLIĆ: Poslanik i muftija preminuo u 51. godini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track