VIŠE NEMAM MNOGO VREMENA! Godinu dana od smrti legendarnog glumca: Ovako je govorio o bolesti i mladima je POSLAO VAŽNU PORUKU
Foto: Nebojša Babić

sećanje

VIŠE NEMAM MNOGO VREMENA! Godinu dana od smrti legendarnog glumca: Ovako je govorio o bolesti i mladima je POSLAO VAŽNU PORUKU

Kultura -

Godinu dana prošlo je od smrti Branka Cvejića, koji je preminuo na današnji dan u Beogradu. Dramski umetnik ostavio je neizbrisiv trag u domaćoj kinematografiji i na daskama koje život znače, a najveću popularnost stekao je ulogom Baneta Bumbara u seriji "Grlom u jagode".

Cvejić je od diplomiranja na Fakultetu dramskih umetnosti bio stalni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a u periodu od 2002. do 2011. godine i upravnik. Na godišnjicu smrti oglasilo se njegovo matično pozorište, koje je podsetilo na značaj koji je Cvejić ostavio u njemu.

Branko Cvejić, komemoracija, JDP
foto: Stefan Stojanović

- Prošla je godina, a i dalje je neshvatljivo: Branko Cvejić, naš Cveja, neće, evo već drugu sezonu, igrati ni u Jugoslovenskom dramskom, ni u drugim teatrima, nećemo se sretati na snimanjima, u salonu pozorišta, u restoranima, niko neće reći: "E, baš videh Cveju na Braču."

Svoj pozorišni, glumački i "upravljački" vek Cveja je proveo u svom JDP, a uistinu je njegov bio ceo pozorišni Beograd i sva ona teatarska teritorija koju sada zovemo "ovi prostori". Bio je uvek kod kuće, i tamo gde nije bio domaćin. To je odlika dobrih ljudi, voljenih ljudi. Bio je uvek tamo gde je trebalo biti, na pravoj pozorišnoj i ljudskoj strani. Radio je uvek za druge, znajući da tako radi za onu već odavno zaboravljenu svrhu - za dobrobit zajednice. Ako je grešio, umeo je to da prizna, da zatraži oproštaj i da ga dobije. Ako je postupao, a tako beše u najvećem broju slučajeva, ispravno, nije paradirao tim pozorišnim i ljudskim pobedama.

Branko Cvejić
foto: Ana Paunković

Branko Cvejić bio je Beograđanin u najboljem i najčistijem smislu tog važnog, a zaboravljenog pojma. Sećamo ga se s ponosom, radosni što smo ga poznavali i radili s njim, tužni što ono neshvatljivo ipak jeste činjenica - navodi se u saopštenju JDP.

Podsećamo, legendarni glumac preminuo je na današnji dan u 75. godini života. On je bio hitno hospitalizovan nakon što mu je pozlilo tokom probe u pozorištu, a iako je bio stabilno, bio je u veoma teškom stanju, te je nažalost, izgubio bitku.

Glumac je pre tri godine govorio o svom zdravstvenom stanju:

- Idem redovno na kontrole, naravno. Imao sam stvarno sjajne lekare, izvanredne. Znate, čim se radi o nečemu oko srca to je dosta komplikovano. Sada sam odlično, hvala na pitanju - rekao je tom prilikom, ne iznoseći više detalja, dok je poznato da mu je ugrađen bajpas posle operacije na srcu.

Branko Cvejić
foto: Nebojša Babić

Na početku pandemije korona virusa govorio je ovako:

- Što reče jedan moj prijatelj, stariji od mene, stručan u oblasti epidemiologije: ako ne umremo od korone, umrećemo od gladi kad virus prođe. A u svakoj dobroj šali glavnu ulogu igra zbilja. Ja više nemam mnogo vremena, a odgovorno mogu da poručim svakome, pogotovo mlađima: treba ceniti vreme na vreme.

(Kurir.rs)

Bonus video:

09:14

Sahrana Branka Cvejića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track