OVAJ FILM SU PRVO ZVALI SRPSKI ČERNOBILJ, A SADA SRPSKI OPENHAJMER: Dragan Bjelogrlić u Lokarnu predstavlja najnovije ostvarenje
Foto: Aleksandar Letić

uspeh

OVAJ FILM SU PRVO ZVALI SRPSKI ČERNOBILJ, A SADA SRPSKI OPENHAJMER: Dragan Bjelogrlić u Lokarnu predstavlja najnovije ostvarenje

Kultura -

Uoči velike svetske premijere novog filma Dragana Bjelogrlića "Čuvari formule" u prestižnom delu programa Piazza Grande festivala u Lokarnu, veliki broj stranih novinara posetio je današnju konferenciju za medije, na kojoj je prvi put predstavljena međunarodna glumačka ekipa.

film Čuvari formule, Dragan Bjelogrlić, Aleksis Maneti
foto: Promo

Pored Bjelogrlića i scenariste Vuka Ršumovića, svetskim medijima su se predstavili i proslavljeni francuski glumci Aleksis Manenti, koji uz Rašu Bukvića nosi glavnu mušku rolu, kao i Ane Sera, koja tumači Francuskinju koja je dobrovoljno donirala koštanu srž za ozračene naučnike iz Vinče.

- Kada smo krenuli da pišemo ovaj film – svi su ga nazivali "Srpski Černobil“, sada kada je izašao nazivaju ga "Srpski Openhajmer". Iako je negde u suštini tema koja je slična i sa jednim i sa drugim, naš film nema veze ni sa jednim od ova dva izvanredna ostvarenja.

Film koji ja privatno jako volim i koji mi je bio negde inspiracija "Život drugih“ je takođe krenuo sa Piazza Grande i osvojio je Oskara. Spajk Li je pre tri godine krenuo sa Piazza Grande i takođe je osvojio Oskara. Neću da ureknem, ali bolji start za film nismo mogli da zamislimo - izjavio je reditelj i producent Dragan Bjelogrlić uoči večerašnje premijere.

film Čuvari formule, Dragan Bjelogrlić
foto: Promo

Prisutnima se obratio i francuski glumac Aleksis Maneti.

- U filmu igram francuskog doktora i profesora Žorža Matea. Dragana sam poznavao od ranije kao glumca, a kasnije sam gledao i njegove filmove koje je režirao. Mislim da je dobro kada reditelj ima glumačkog iskustva, jer onda može da se uradi bolje i brže. Iako Dragan i ja nismo puno pričali, odmah smo se razumeli, kako da razvijamo ulogu - objsanio je svoju saradnju sa Bjelogrlićem glumac Aleksis Manenti.

film Čuvari formule, Aleksis Maneti
foto: Promo

Sinopsis filma:

U jeku hladnoratovske krize, grupa naučnika u Institutu Vinča sprovodi tajni projekat koji predvodi profesor Dragoslav Popović. Sticajem nepredviđenih okolnosti, oni bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na lečenje u Kliniku Kiri u Parizu. Francuski doktorski tim na čelu sa profesorom Žoržom Mateom zaključuje da je njihovo stanje kritično i da su im dani odbrojani.

film Lančana reakcija, film, Lančana reakcija, Dragan Bjelogrlić
foto: Aleksandar Levajković

Iako je profesor Mate ceo svoj život posvetio borbi protiv nuklearnog naoružanja i duboko prezire projekat na kojem su radili jugoslovenski naučnici, on predlaže da se po prvi put u istoriji izvede delikatna i neizvesna intervencija zamene koštane srži ozračenih pacijenata. Da li je u pitanju eksperiment nad živim ljudima, ili on zaista želi da im pomogne – postaje mučno pitanje za jugoslovenske naučnike.

Uloge tumače:

film Čuvari formule, film Lančana reakcija
foto: Aleksandar Letić

U naslovnim ulogama gledaćemo Radivoja Rašu Bukvića, kao i proslavljene francuske glumce Aleksisa Manentija, Oliviea Bartelemija i Ane Sara. Direktora instituta Vinča Pavla Savića igraće Predrag Miki Manojlović, a šefa državne bezbednosti SFRJ Leku Rankovića – Dragan Bjelogrlić. Uloge mladih jugoslovenskih naučnika reditelj je dodelio Jovanu Jovanoviću, Alisi Radaković i Ognjenu Mićoviću.

Autorski tim:

film Čuvari formule, film Lančana reakcija
foto: Aleksandar Letić

Ovu jedinstvenu priču kao scenaristi potpisuju Vuk Ršumović uz Ognjena Sviličića i Dragana Bjelogrlića kao koscenariste. Autorski tim predvođen Bjelogrlićem kao rediteljem, čine direktor fotografije Ivan Kostić, montažerka Milena Predić, scenografkinje Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja Marina Vukasović Medenica, kompozitor Aleksandar Ranđelović, dok izvršnu produkciju potpisuje Goran Bjelogrlić.

Stižu i na Sarajevo film festival

film Čuvari formule, film Lančana reakcija
foto: Aleksandar Letić

Nakon premijere u Lokarnu, "Čuvari formule" će biti prikazan 15. avgusta u okviru glavnog programa 29. Sarajevo Film Festivala, a od sredine novembra ga možemo očekivati u bioskopima u Srbiji i širom regiona.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:51

DRAGAN BJELOGRLIĆ ZA KURIR TV! Glumac o večnosti KULTNE SRPSKE SERIJE: Živim to i dalje na neki čudan način

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track