IZGUBLJENI FILM ŽIVKA NIKOLIĆA KONAČNO PRED PUBLIKOM: Prvi put će biti prikazan nakon tri decenije, a razlog su POLITIČKE TENZIJE
Foto: Printscreen YouTube

Premijera ostvarenja "Čudni ljudi"

IZGUBLJENI FILM ŽIVKA NIKOLIĆA KONAČNO PRED PUBLIKOM: Prvi put će biti prikazan nakon tri decenije, a razlog su POLITIČKE TENZIJE

Kultura -

Na filmskom festivalu u Herceg Novom, koji se održava od 22. do 28 avgusta, biće predstavljen posthumno poslednji film reditelja Živka Nikolića "Čudni ljudi", snimljen pre tri decenije, kad se materijalu i izgubio trag. U pitanju je deseta epizoda serije "Oriđinali", poslednjeg Nikolićevog rada, koja do sada nije emitovana.

Ova epizoda je nezavisna i predstavlja samostalno delo koje može da se prati mimo ostalih iz serije.

reditelj Živko Nikolić
reditelj Živko Nikolićfoto: Printscreen YouTube

- U svom već oprobanom maniru, Živko Nikolić je napravio jezersku ljubavnu sagu sa likom Niše u središtu zbivanja, uz nove likove koji se uklapaju u ljubavni mozaik, a siže je projektovan kroz sudbine grupe devojaka, opijenih usamljenošću, ljubavlju i Nišinom pojavom, kao inicijalnim pokretačem daljih neobičnih zbivanja na jezeru tokom dugog toplog leta. Ova neobična ljubavna priča u više pravaca obiluje i Živkovim prepoznatljivim traganjima za arhetipskim slikama našeg mentaliteta, likova, jezerskog krajolika i samog podneblja - navodi prof. dr Dragan Koprivica za RTCG.

serija Oriđinali
foto: Printscreen YouTube

Poslednju epizodu publika će moći da pogleda nakon tri decenije, a kako je Koprivica objasnio, razlog tome su političke tenzije.

- Neki "stručnjaci", koliko god to danas zvučalo bizarno i tragikomično, Živku Nikoliću su pripisivali "mržnju" prema Crnoj Gori, povodom čega se i meni u čudu žalio, uz gorke osmehe. Uglavnom, suvišni čuvari i spasioci države napravili su dosta štete finalizaciji postojeće filmske građe. Oni su uglavnom imali rezervisan stav da je bolje ne talasati, ne ugrožavati svoju fotelju nekim kontroverznim Živkovim ostvarenjem, a kasete nek čekaju nekog novog direktora, i Godoa, zajedno - navodi Koprivica i dodaje:

serija Oriđinali
foto: Printscreen YouTube

- Očigledno, bilo je potrebno da prođu skoro tri decenije da neko odgovoran, poput gospodina Borisa Raonića (generalni direktor RTCG, prim. aut.), spozna kulturnu potrebu Crne Gore da se našoj i široj filmskoj i ukupnoj kulturnoj javnosti prezentuje dragoceno preostalo filmsko štivo Živka Nikolića, a što će se prvi put i desiti tokom druge polovine avgusta, na 36. Hercegnovskom filmskom festivalu.

Reditelj Senad Šahmanović zaokružio je čitavu priču, a uloge će, pored Mime Karadžića, Mire Banjac, Vesne Pećanac, Marine Bukvički i Ljubomira Ćipranića, tumačiti i Dijana Marojević, Dubravka Drakić, Ivana Mrvaljević, Jelena Mila Ivanišević i Bojana Kovačević.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:52

Mima Karadžič o seriji Porodica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track