SMEDEREVSKA JESEN 2023: Kubanskoj pesnikinji Nansi Morehon nagrada Zlatni ključ, a ovo je obrazloženje žirija
Foto: AAzcuy

tradicija

SMEDEREVSKA JESEN 2023: Kubanskoj pesnikinji Nansi Morehon nagrada Zlatni ključ, a ovo je obrazloženje žirija

Kultura -

Ovogodišnja dobitnica Zlatnog ključa Smedereva, najprestižnije nagrade Međunarodnog festivala poezije Smederevska pesnička jesen, jeste kubanska pesnikinja Nansi Morehon, saopštili su juče organizatori festivala.

Priznanje će joj biti uručeno tokom oktobra. U obrazloženju Odbora za dodelu nagrade između ostalog se navodi da se poetika Nansi Morehon gradi na četiri linije: modernizmu, postkolonijalizmu, neokolonijalizmu i feminizmu. Na temelju afrokubanske tradicije, spajaju se modernizam i kolonijalna kultura Španije s kolonijalizovanom kulturom Kube, gradeći u tom spoju postkolonijalni modernizam.

Nansi Morehon
foto: AAzcuy

Stihovi Nansi Morehon u opštem otkrivaju pojedinačni život, dok u pojedinačnom živi kulturni model opšteg. Kategorijom pojedinačnog uvodi se jedinstvena estetika detalja. Ipak, pesnikinjina vizija, zbog poetike sećanja, nije "romantizam u malom", već vizija epskog zamaha. Ona se bavi temama položaja žena u društvu, migranata, oslikavajući savremeno društvo u svim njegovim paradoksima. Tako u pesništvu Nansi Morehon prepoznajemo različite kulturne modele: povezuju se kubanska, afrička, španska kultura i kultura kubanskog egzila i crne rase, pri čemu prostorne granice više nisu bitne. Kubanska pesnikinja izražava i afričke glasove, koji decidirano izražavaju probleme ropstva, kolonizacije i postojeće neokolonijalne kontrole. Pesnikinja to prevazilazi stvarajući književnu nacionalnu istoriju u tradicionalnom smislu, kaže se u odluci.

Putovanje, Smederevo, Smederevska Jesen
foto: Igor Markov

Nansi Morehon (1944, Havana, Kuba) poznata je kao pesnikinja, esejista, kritičarka. Dobitnica je mnogobrojnih značajnih nagrada i priznanja.

Kurir.rs

Bonus video:

01:50

BODA NINKOVIC OTKRIO KAKO JE NAŠAO PARE DA SNIMI ROK ALBUM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track