I "OPENHAJMER" UŠAO U ISTORIJU: Nijednom filmu pre njega ovo nije pošlo za RUKOM i sve to zbog eksplozije koja je promenila SVET
Foto: Supplied by LMK / ipa-agency.net / IPA / Profimedia

Lepo

I "OPENHAJMER" UŠAO U ISTORIJU: Nijednom filmu pre njega ovo nije pošlo za RUKOM i sve to zbog eksplozije koja je promenila SVET

Kultura -

Film "Openhajmer" je premijerno prikazan pre tri nedelje i otada je zaradio 552,9 miliona dolara širom sveta, što ga čini filmom o Drugom svetskom ratu s najvećom zaradom svih vremena.

Kilijan Marfi, Openhajmer
foto: Universal Pictures - Atlas Enter / AFP / Profimedia

Jedan od četiri biografska filma koji su zaradili više od pola milijarde dolara CNN izveštava da je "Openhajmer" jedan od samo četiri biografska filma koji su globalno zaradili više od pola milijarde dolara, uz "Bohemian Rhapsody", "Passion of the Christ" i "American Sniper".

- Openhajmer je postao jedan od najcenjenijih i najuspešnijih letnjih filmova koje je ikada objavio veliki studio. Film pokazuje snagu sjajnog filmskog stvaralaštva - poručio je za CNN medijski kritičar Paul Dergarabedian.

Radnja filma zasnovana je na knjizi koja je osvojila Pulicerovu nagradu, "Američki Prometej: Trijumf i tragedija Džeja Roberta Openhajmera" koju su napisali Kai Berd i pokojni Martin Džej Šervin. Producenti su Ema Tomas, Čarls Roven iz Atlas Entertejnmenta i Kristofer Nolan.

Knjiga, kao i film, detaljno opisuje život naučnika, projekt Menhetn i, eksploziju koja je promenila istoriju.

Openhajmer
foto: Promo

U ulozi Džeja Roberta Openhajmera gledamo Kilijana Marfija, dok Emili Blant tumači lik njegove supruge, biologa i botaničarke Ketrin Kiti Openhajmer. Dobitnik Oskara, Met Dejmon, glumi generala Lezlija Grouvsa Džuniora, direktora projekta Menhetn, dok je Robert Dauni Džunior u ulozi Luisa Strausa, osnivača Američkog komiteta za atomsku energiju.

Openhajmer
foto: Promo

Nominovana za Oskara, Florens Pju tumači psihijatra Džin Tetlok, Beni Safdi igra teoretičara fizike Edvarda Telera, Majkl Angarano glumi Roberta Serbera, A Džoš Hartnet pionira američke nuklearne nauke, Ernesta Lorensa.

Rami Malek
foto: Profimedia

U filmu glumi i dobitnik Oskara Rami Malek, kao i osam puta nominovan za Oskara glumac, scenarista, producent i reditelj Kenet Brana, koji je ranije sarađivao sa Nolanom.

Kurir.rs

Bonus video:

02:31

POISTOVEĆUJEMO SE SA RUŽIČASTIM SVETOM: Sociolog objašnjava uzrok ogromne popularnosti filma barbi! Sve je počelo MNOGO PRE FILMA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track