BATU STOJKOVIĆA KONOBAR POLIO ŠPRICEROM, A ON URADIO OVO: Njegov prijatelj otkrio kakav je bio privatno: Zavirite i u SPOMEN-SOBU
Foto: Printscreen

LEGENDA NAŠEG GLUMIŠTA

BATU STOJKOVIĆA KONOBAR POLIO ŠPRICEROM, A ON URADIO OVO: Njegov prijatelj otkrio kakav je bio privatno: Zavirite i u SPOMEN-SOBU

Kultura -

Rad velikana domaćeg glumišta Danila Bate Stojkovića poznat je skoro svakom stanovniku naše zemlje, a retki su oni koji i danas mogu da posvedoče tome kako je ovaj umetnik živeo kada se pogase svetla pozornice. Bard domaćeg glumišta živeo je povučeno, a jedno od omiljenih mesta, koje je svake godine posećivao sa suprugom Olgom, bila je Vrnjačka Banja.

Čini se da se i danas o velikom Bati priča, a sećanje na njega održava naturščik Nikola Džamić, organizator manifestacije Dani Danila Bate Stojkovića, koji se tradicionalno održavaju na njegov rođendan, 11. i 12. avgusta.

Danilo Bata Stojković
foto: Printskrin / You Tube

U Parku sećanja, gde je zasađeno stablo u njegovu čast, na letnoj pozornici publika će imati priliku da vidi rekonstrukciju jedne od anegdota zbog koje je Bata bio omiljen među meštanima, pod rediteljskom palicom Marka Jovičića.

Gospodin i boem

U razgovoru za Kurir, pričajući o svom prijatelju, Džamić i glasom oponaša Batin govor dajući na autentičnosti njihovim dijalozima koji su počeli da se nižu 1995.

- Bata je zavoleo Vrnjačku Banju kada je malo bolje upoznao ljude koji tu žive. Bio je veliki kavaljer, gospodin i boem. Sećam se da bi ustajao od stola i unapred ostavljao mnogo više para (bakšiša) nego što je bilo potrebno. Jednostavno, nije voleo da ošteti nekoga. Bio je povučen. Nije voleo da daje intervjue, autograme i da se fotografiše. Jednom smo ga jedva ubedili da da intervju 1998. Svi smo se okupili da čujemo šta će reći - priča Džamić i otkriva da je čuveni umetnik bio mekog srca, te da je umeo i da popusti.

Nikola Džamić
foto: ATA images

- Hteo je ponekad da popusti na trenutak i pristane da daje autograme, ali nas je uvek molio da ga sačuvamo od obožavalaca (smeh). Jednom prilikom smo sedeli u bifeu kod pijace, gde su dolazili seljaci da prodaju svoje proizvode. Dolazili su da im Bata daje autograme, a on je imao običaj da se našali i pita: "Koliko ovo da naplaćujem?"

Ljudi na ulici bi ipak u njemu prepoznavali glumca, što je njega posebno ljutilo, jer je, kako kaže naš sagovornik, bio izuzetno skroman.

Bata Stojković
foto: Printscreen

- Bio je običan čovek, svi smo voleli da ga vidimo. Govorilo se tada: "Puna Banja glumaca", eto toliko su ga voleli svi. Družili smo se onoliko koliko je on želeo, uvek smo imali poštovanja prema njemu. Rekao sam ti već da je bio pravi kavaljer i gospodin, bio je takav šta god da se dešava - kaže Džamić i rekonstruiše jednu od brojnih anegdota iz kafane kojoj je prisustvovao.

- Bata je sedeo za stolom sa Olgom. Ručali su i naručili špricer. Prišao je konobar, koji je bio veseo i sa simpatičnim naglaskom mu rekao: "Ovaki špricer, glumac, nikad nisi popio." Bati se on jako dopao, imao je specifičan naglasak, ali vrlo razumljiv. Međutim, on je nespretnim pokretom ruke slučajno isprskao Batu po licu i šeširu. Jednostavno, okupao ga je celog. Bata je otresao onu vodu sa sebe i rekao: "Ovakav špricer nikad nisam popio", a konobar mu je dobacio: "Jesam ti reko?"

Spomen-soba prava atrakcija

U znak sećanja na velikana, u Vrnjačkoj Banji je prošle godine otvorena spomen-soba Bati Stojkoviću, sa njegovim ličnim predmetima i nagradama koje je osvajao.

1 / 5 Foto: Turistčka organizacija Vrnjačke Banje

(Kurir.rs)

Bonus video:

08:33

NIKOLA DŽAMIĆ ZA KURIR O SVOM LEGENDARNOM PRIJATELJU BATI STOJKOVIĆU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track