IZLOŽBOM O JOVANU DUČIĆU OTVOREN 32. DUHOVNI SABOR PREOBRAŽENJE: Ljubivoje Ršumović dobitnik nagrade "Žička hrisovulja"
Foto: Kurir/J.S.

ne propustite

IZLOŽBOM O JOVANU DUČIĆU OTVOREN 32. DUHOVNI SABOR PREOBRAŽENJE: Ljubivoje Ršumović dobitnik nagrade "Žička hrisovulja"

Kultura -

Izložbom "Jovan Dučić, svom milom Trebinju - Tragom jedne vizije" u Galeriji Narodnog muzeja Kraljevo otvoren je 32. Žički duhovni sabor "Preobraženje 2023.", koji neguje, proučava i afirmiše vrednosti srpske nacionalne kulture.

Postavka je podeljena u tri celine, a prva čija je autorka Ivana Grujić odnosi se na Dučićevu diplomatsku službu. Posetioci će imati prilike da vide odlikovanja, diplomatske uniforme i prepiske.

Preobraženjski sabor
foto: Kurir/J.S.

U drugom i centralnom delu izložbe je arheološka zbirka, koju čine predmeti iz rimskog i srednjovekovnog perioda. Ove eksponate je Dučić sakupio za vreme diplomatske službe u Italiji, dok je u trećem delu predstavljena njegova kolekcija slika.

Preobraženjski sabor
foto: Kurir/J.S.

- Izložba pokazuje začetak ideje o osnivanju Muzeja Hercegovine u Trebinju, a idejni tvorac je bio upravo Jovan Dučić. Mi smo i danas počastvovani time što je takav velikan našeg naroda imao plemenitu misiju u 13 diplomatskih službovanja, gde je dobijao najviša priznanja i sakupljao različite umetničke predmete sa željom da svoj rodni grad ulepša i pretvori u čitav grad - muzej, kazala je ovom prilikom autorka Ivana Grujić.

Preobraženjski sabor
foto: Kurir/J.S.

Kruna dešavanja ovog sabora biće tradicionalna dodela "Žičke hrisovulje" pesniku Ljubivoju Ršumoviću, koja će se održati u subotu, 19. avgusta u trpezariji Manastira Žiče.

Ljubivoje Ršumović
foto: Printskrin/Jutjub

Biblioteka "Stefan Prvovenčani", okupiće večeras poznavaoce savremene srpske poezije, koji će izložiti svoje radove o Ršumovićem stvaralaštvu.

(Kurir.rs/J. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track