UNUK DRAŽE MIHAILOVIĆA NAJSTRAŠNIJE OSUĐUJE SFF! Govorio o SKANDALU koji potresa region: Napao pokušpaj politizacije srpskog filma
Foto: Contrast Studios

evo šta je rekao

UNUK DRAŽE MIHAILOVIĆA NAJSTRAŠNIJE OSUĐUJE SFF! Govorio o SKANDALU koji potresa region: Napao pokušpaj politizacije srpskog filma

Kultura -

Utorak, 15. avgust prikazan je trejler novog filma Radoša Bajića "Heroji Halijarda", koji je još u postprodukciji, i to pred svega sedamdesetak prisutnih učesnika aarajevskog filmskog festivala. Ovo je dovelo do podizanja prašine koja je prevazišla granice komentara na film.

Mediji multietničnog Sarajeva ovu mini-prezentaciju dočekali su na nož, osuđujući je kao promociju četničkog pokreta, uzgred spominjući protekli rat u Bosni i Hercegovini i isticanje toga da su Srbi zločinci. Oglasili su se i predstavnici festivala iskazom da je ovom najavom filma narušen njihov poslovni kodeks, jer ih navodno jedan od producenata ovog ostvarenja Telekom Srbija nije obavestio o sadržaju filma.

Heroji Halijarda
foto: Contrast Studios

- Najoštrije osuđujem pokušaj politizacije filma Heroji Halijarda od strane Sarajevskog filmskog festivala. Iako je prikazan samo insert filma koji obrađuje očiglednu istorijsku činjenicu koju niko ne može da ospori, a to je da je Jugoslovenska vojska u otadžbini, generala Dragoljuba Draže Mihailovića zaslužna za spasavanje preko 500 američkih i britanskih pilota u operaciji Halijard, u drugoj polovini 1944. godine, film je proteran i anatemisan kao nepoželjan od strane organizatora.

Reakcija političke elite u Sarajevu, poput gradonačelnice koja je zahtevala smenu onoga ko je odobrio puštanje inserta i njeno priznanje da nije pogledala film, niti njegov insert, podseća na vreme komunističkog totalitarizma, kada je zabranjivano sve ono što se proceni od strane partijskih komesara da nije ideološki podobno.

Heroji Halijarda
foto: Contrast Studios

Bez obzira na to da su se decenijama širile laži o mom dedi, generalu Mihailoviću, da je bio saradnik okupatora, odlikovanje država njegovih savetnika, pre svega američkog predsednika Harija Trumana iz 1948. godine i francuskog predsednika Šarl De Gola iz 1943, kao i potomci spasenih pilota koji godinama u znak zahvalnosti dolaze u malo selo Pranjani kod Gornjeg Milanovca u Srbiji, gde je bio aerodrom sa koga su poleteli njihovi preci nazad u slobodu, svedoče o laži komunističke propagande i istini koja se neće sakriti sve i da se zabrani prikazivanje filma bilo gde u svetu - Vojislav Mihailović, unuk Draže Mihailovića, potpredsednik Skupštine Srbije i predsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track