"ŽIČKA HRISOVULJA" URUČENA PESNIKU LJUBIVOJU RŠUMOVIĆU: Prestižna nagrada dodeljena pod okriljem "Preobraženja 2023" (FOTO)
Foto: Kurir/J. S.

32. ŽIČKI DUHOVNI SABOR

"ŽIČKA HRISOVULJA" URUČENA PESNIKU LJUBIVOJU RŠUMOVIĆU: Prestižna nagrada dodeljena pod okriljem "Preobraženja 2023" (FOTO)

Kultura -

Dodelom prestižne nagrade „Žička hrisovulja“ pesniku Ljubivoju Ršumoviću, danas je u trpezariji manastira Žiča kod Kraljeva završen 32. Žički duhovni sabor "Preobraženje 2023".

Ršumović je ovom prilikom istakao da je "Žička hrisovulja" kruna njegovog stvaralaštva, te da je počastvovan što je nagrađen baš na današnji dan, baš na ovom mestu.

Kraljevo
foto: Kurir/J. S.

"Nagrade gode čoveku jer su, na neki način, neka vrsta priznanice za ono što je čovek radio celog života recimo. Danas je Preobraženje i posle ove nagrade ja razmišljam šta bi to meni kao stvaraocu mogu biti sledeći korak: možda da se okrenem nekoj vrsti duhovne fiskulture, da još ovo vremena koje mi je ostalo provedem u miru i berićetu, rekao je ovogodišnji laureat zahvaljujući se na priznanju.

Kraljevo
foto: Kurir/J. S.

Nagradu je Ršumoviću uručio pesnik Miloš Milišić, jedan od osnivača ove manifestacije, inače i pomoćnik gradonačelnika Kraljeva za kulturu.

-Vladika Nikolaj Žički je jednom rekao da je "Žiča srpska priča", mi kažemo da je Ljubivoje Ršumović "pesnička srpska priča". Potekao je iz naroda, sa mudrošću kraja u kojem je rođen, njegove pesme ponekad zvuče kao narodne izreke. On je u poeziji za decu duhovit, vrcav, zamišljat, u poeziji za odrasle večan. Želim da kažem da, kako i sam Ršumović kaže, njemu čini čast da dobije "Žičku hrisovullju" jeste čast da nagradi takvog pesnika, kazao je Milišić.

Kraljevo
foto: Kurir/J. S.

O poeziji laureata besedili su dr Zorana Opačić i dr Dragan Hamović, stihove Ljubivoja Ršumovića kazivaon je poznati glumac Nebojša Dugalić, a ovom prilikom priređen je i kraći muzički program.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:52

ESPRESO SRPSKOM POEZIJOM POKREĆE VAŠA SRCA! Buđenje kulturom!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track