MILUTIN PETROVIĆ ŽELI DA SNIMI FILM "DEČANSKI KLJUČ": Iz Visokih Dečana poručuju: "Nemate naš blagoslov"
Foto: Shutterstock, Media Centar

TUŽNO

MILUTIN PETROVIĆ ŽELI DA SNIMI FILM "DEČANSKI KLJUČ": Iz Visokih Dečana poručuju: "Nemate naš blagoslov"

Kultura -

Bratstvo manastira Visoki Dečani saopštilo je da ne postoji blagoslov episkopa raško-prizrenskog Teodosija za najavljeno snimanje filma "Ključ Dečana" reditelja Milutina Petrovića.

Sava Janjić
Sava Janjićfoto: Zorana Jevtić

Uprava Visokih Dečana navela je na Tviteru da snimanje nije dogovoreno ni s igumanom manastira arhimandritom Savom.

"Obaveštavamo javnost da ne treba preduzimati neusklađene projekte o svetinjama na Kosovu i Metohiji i objavljivati vesti o njima u medijima, jer takvo ponašanje šteti našoj Crkvi. Pominjanje snimanja ovog filma u nekim medijima kosovskih Albanaca, bez ikakve provere kod Manastira Dečani i Eparhije, zlonamerno je prikazano kao aktivnost usmerena protiv Kosova. Naša Crkva ovo doživljava kao još jednu u nizu brojnih pretnji i kršenja novinarske etike“, naveli su, kako je prenela agencija Beta, iz dečanskog manastira.

Iz Visokih Dečana su poručili da je promovisanje nasleđa srpske pravoslavne crkve na Kosovu u okviru Eparhije raško-prizrenske moguće samo uz blagoslov eparhijskog episkopa i u saradnji sa manastirima ili parohijskim crkvama.

Milutin PEtrović
foto: Nikola Marković

Podsetimo, Filmski centar Srbije nedavno je na Konkursu za sufinansiranje projekata s nacionalnom temom dodelio novom ostvarenju Milutina Petrovića 9.000.000 dinara.

„Istorija manastira Dečani u dobroj meri je i istorija Srbije. Borba za opstanak manastira jeste i borba kako srednjevekovne tako i moderne Srbije. Autor na dobar način koncentriše pažnju na dve ključne krize manastira: onu iz 18. veka kao posledicu seobe Srba i onu u kontekstu ratova 90-tih. Planirajući da koristi različite vrste dokumentarnog materijala, autorova namera je da film vodi tako da iz više uglova, preko istorijata Dečana, predstavi sliku dinamične istorije Кosova i Metohije“, navela je komisija FCS-a obrazloženje odluke da finasijski podrži ovaj projekat.

Iz razgovora sa autorom, komisija je, kako su još naveli, stekla utisak da će tokom realizacije biti na delu rediteljski postupak koji na originalan, dinamičan i zanimljiv način koristi i uobličava dokumentarni materijal.

Kurir.rs/ Beta

Bonus video:

03:05

KOLIKO ME POVREDIŠ, TOLIKO TI I VRATIM: Katarina Radivojević nikad otvorenija, evo kako se nosi sa onima koji je iznevere!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track