UTIHNUO JE NAJLEPŠI GLAS KOJI JE IMALA SRBIJA! Radmila Smiljanić: Milka i njen Živan Saramandić će sada nastaviti gde su stali
Foto: ATA images, Ana Paunković

Sećanje

UTIHNUO JE NAJLEPŠI GLAS KOJI JE IMALA SRBIJA! Radmila Smiljanić: Milka i njen Živan Saramandić će sada nastaviti gde su stali

Kultura -

Operska diva Milka Stojanović preminula je u petak veče u 86. godini u Beogradu, saopštili su iz Narodnog pozorišta u Beogradu. Za tri decenije, koliko je nastupala na sceni nacionalnog teatra, otpevala je najvažnije uloge dramskog repertoara.

Milka Stojanović
foto: ATA images

Milka je nastupala na svim najznačajnijim svetskim operskim scenama, a njenim i svojim uspesima radovala se njena koleginica Radmila Smiljanić.

Radmila Smiljanić
foto: Ana Paunković

- Došla sam kao poslednja iz te generacije u Narodno pozorište. Utihnuo je najlepši glas koji sam čula u našoj sredini. Ona je bila lafica, što je retko među koleginicama. Retko smo se sretale u Operi, jer smo pevale iste uloge. Jednom sam je srela u pozorištu. Bila sam trudna s Nikolom, a ona je prekinula probu kako bi me odvezla na kontrolu. Sretali smo se puno godina kasnije, kad se spojila sa Živanom. Divno su se našli. On je bio moj dobar prijatelj. Zajedno smo primljeni u Operu iste godine. Vrlo sam zatečena njenim odlaskom. Delovala mi je kao čelična ledi. Otišla je u trenutku bez bola. Verujem da će se Milka i Živan naći u raju i nastaviti tamo gde su stali. Sećam se i jednog od naših poslednjih razgovora. Žalila je što nije učila pevanje kod moje profesorke. Osvajala je srca svojim glasom, harizmom i ličnošću. Nema tog pedagoga koji može da te nauči kako da se istakneš među hiljadama drugih - kaže Smiljanićeva.

Svetislav Bule Goncić
foto: Tamara Trajković

Zatečen vešću o smrti operske dive je i upravnik Narodnog pozorišta Svetislav Bule Goncić.

- Imali smo sreću i čast da je njena umetnost obasjavala našu scenu decenijama, ostavljajući neizbrisiv trag u srcima publike i kolega. Gospođa Stojanović će zauvek ostati u sećanju kao umetnica čija je strast prema muzici i scenskoj umetnosti nadahnjivala generacije. Narodno pozorište se u ovom trenutku ne oprašta samo od svoje primadone već i drage prijateljice koja je do poslednjih dana života pratila rad svoje matične kuće.

Milka Stojanović
foto: ATA images

Milka je rođena u Beogradu 1937. godine. Paralelno sa studijama svetske književnosti, pohađala je operski studio, gde je učila pevanje kod Zdenke Zikove. Pevanje je usavršavala i kod Zinke Kunc, zvezde Metropoliten opere, kao i kod prof. Di Luga iz Milanske skale. Debitovala je 1960. godine u Narodnom pozorištu. Od 1967. bila je nekoliko godina u Metropoliten operi u Njujorku, a devedesetih se vratila u svoju kuću.

Pevala s Pavarotijem i Domingom

Nastupala je s najznačajnijim imenima operskog sveta: Pavarotijem, Domingom, Mariom del Monakom, Korelijem, Nikolajem Gedom, Bergoncijem, Rajmondijem, Titom Gobijem, Česareom Stepijem, Serenijem... kao i s najčuvenijim dirigentima: Mehtom, Santijem, Gardelijem, Pataneom, Adlerom, Svarovskim... Nagradom Zlatni glas časopisa Opera njuz u Njujorku, publika i javnost Amerike svrstali su našu opersku divu, zajedno sa sopranom Renatom Tebaldi i tenorima Mariom del Monakom i Benjaminom Điljijem, među četiri najlepša glasa sveta.

Plasido Domingo
foto: Damir Dervišagić

Bila je u dugogodišnjem braku s čuvenim srpskim operskim umetnikom Živanom Saramandićem (1939-2012). Datum komemoracije i sahrane Milke Stojanović biće naknadno objavljen.

Kurir.rs

Bonus video:

00:21

NOVA KARMEN STIGLA U BEOGRAD! Ana Brnabić i njena partnerka Milica gledaju sprektakl iz prvih redova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track