KAKO INAČE ZVUČE SVE MUŠKE PRIČE O VOJSCI U SITNE SATE? Kultni roman Ante Tomića po kome je snimljena KARAULA konačno u Srbiji
Foto: Promo

ne propustite

KAKO INAČE ZVUČE SVE MUŠKE PRIČE O VOJSCI U SITNE SATE? Kultni roman Ante Tomića po kome je snimljena KARAULA konačno u Srbiji

Kultura -

Kultni roman "Ništa nas ne smije iznenaditi" Ante Tomića, po kojem je snimljen film "Karaula", objavljen je ponovo u Srbiji u izdanju "Lagune". U delu istinskog majstora humora i satirične proze autor vodi čitaoce na neverovatno putovanje kroz život mladog splitskog lekara Siniše Siriščevića.

SFRJ broji svoje poslednje dane, iako to zapravo još uvek niko ne shvata, a možda i ne želi da shvati. Mladi lekar se 1985. godine zatekao zaglavljen u vojsci, u karauli na makedonsko-albanskoj granici.

Film Karaula
foto: Promo

Neobičan slučaj unosi nemir u svakodnevni vojnički život, koji je ispunjen dosadom i apsurdom, te unosi u njihov život neočekivane avanture i skrivene strasti. Uprkos nemogućnosti bega od besmisla vojničkog života, Siniša pronalazi utočište u zvucima pank-rok muzike.

Njegova strastvena privrženost ovom žanru povezuje ga s buntovnim beogradskim taksistom Ljubom Vrapčetom. Ova dvojica neobičnih saveznika dele ljubav prema muzici, kao i potrebu da se odupru surovosti okoline koja ih okružuje.

Ovo delo govori o našoj prošlosti bez nostalgije i mržnje, o ljudima koji se nalaze na korak od tragedije.

Ante Tomić
foto: Printscreen Yt

- Prvi roman mi je bio gotovo vodvilj, a ovaj je drugačiji. Ozbiljnije, malo smešno, malo turobno, malo sentimentalno, kako i inače zvuče sve muške priče o vojsci, u sitne sate, kad se društvo malo ponapije. Svi smo čuli bezbroj tih priča, a mnoge su od njih, nezavisno od njihove istinitosti, upravo predivne i zapravo je teško shvatljivo da niko nije pokušao napraviti roman od toga. Moj roman je slučajno prvi. Ako bih u četiri reči trebalo da kažem o čemu se tu radi, ovo je knjiga o seksualnim frustracijama u JNA - izjavio je Ante Tomić 2003. godine, kada je ovo delo prvi put objavljeno.

Film Karaula
foto: Promo

Podsećamo, po motivima knjige nastao je i film "Karaula" Rajka Grlića, koji predstavlja prvi film snimljen posle raspada Jugoslavije na kojem su radile udružene ekipe iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Uloga mladog lekara Siniše poverena je Toniju Gojanoviću, a njegovu partnerku Mirjanu tumačila je Verica Nadeska. Glumačku ekipu činili su i Sergej Trifunović, Emir Hadžihafizbegović, Bogdan Diklić, Hrvoje Kečkaš i mnogi drugi.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:49

OVO NIJE SKANDAL, VEĆ BRUKA SARAJEVA! Radoš Bajić ekskluzivno večeras u 19:55 na Kurir TV o SKANDALOZNIM KRITIKAMA ZA FILM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track