OVDE SU NASTALE KULTNE SCENE "PORODIČNOG BLAGA" Čuvenih lokacija više nema, a na ovom mestu kao da se ništa nije promenilo (FOTO)
Foto: Printscreen YouTube

nekad i sad

OVDE SU NASTALE KULTNE SCENE "PORODIČNOG BLAGA" Čuvenih lokacija više nema, a na ovom mestu kao da se ništa nije promenilo (FOTO)

Kultura -

Gotovo da nema osobe koja nije pogledala bar jednu epizodu kultne serije "Porodično blago". Uz dogodovštine porodice Gavrilović odrastale su generacije, a tajna zakopanog ćupa donela je mnoge probleme akterima serije, a replike se i danas prepričavaju.

Kao što je već poznato, glavni junaci su članovi beogradske porodice Gavrilović (deda, otac, supruga, i njihovo troje dece).

Porodično blago, Rade Marjanović
foto: Printscreen/RTS youtube

Deda Trajko Gavrilović, zakopao je ćup sa blagom ispod jednog drveta na svom placu. U teškim vremenima, njegov sin Gavrilo mora da proda taj plac (ne znajući za ćup) i dođe do novca.

Plac kupuje Tika Špic koji saznaje za ćup i iskopava ga, a zapleti počinju da se nižu.

Kako danas izgledaju mesta na kojima je snimana serija?

Vreme je nezaustavljivo i teče neumitno, a interesantno je videti kako danas izgledaju mesta koja su ostala ovekovečena u televizijskim hit ostvarenjima poput "Porodičnog blaga".

Predrag Smiljković, Branko Cvejić, Porodično blago
foto: Printscreen YouTube

Zahvaljujući Instagram profilu loš.fotograf, danas možemo da rekonstruišemo scene iz hit serije, ali i da vidimo koliko se Beograd promenio.

Krećemo od samog početka i kioska... Šta bi bilo od Porodičnog blaga da Zlatko (Nebojša Glogovac) tog dana nije naručio punjeni ćevap, čuo vest da će postati otac, a onda zaboravio kovertu?

Pa, verovatno da ne bismo ni videli sve dogodovštine Bebana (Vukašin Marković), Branda (Vojin Ćetković), Čerčila (Danilo Lazović), Čupke (Mina Nikolić) i ostalih. Sve je počelo na dobro poznatoj lokaciji - Skadarliji, a kao što možete da primetite nije se mnogo toga promenilo ni dan danas.

Zanimljivo je da to mesto više ne postoji, kafana koja je bila u pozadini je zatvorena, a kiosk je davno prestao sa radom.

Pijaca

Porodica je tada zapala u teške probleme, a teška vremena iziskuju i radikalne mere. Gavrilo (Miša Janketić) se našao u nezgodnoj situaciji, pa je pomoć morao da potraži na Bajlonijevoj pijaci, ali ne kako bi pazario paradajz, krompir ili zelenu salatu već kako bi po što boljem kursu razmenio tadašnju evropsku valutu.

Kao što je to i običaj, cenkanje nekada može da donese rezultat, ali u ovom slučaju to nije upalilo. Umesto završenog posla, ostale su samo kruške...

Deda i unuk

Deda Trajko (Žika Milenković) videvši da je porodica u finansijskim problemima odlučuje da iskopa ćup. Naravno ko će mu pomoći osim njegovog omiljenog unuka Bebana.

Njih dvojica imali su par zanimljivih momenata dok su pokušavali da shvate šta se desilo sa placem, a jedna od tih avantura bila je kada je Beban bacio plan placa sa lokacijom na kojoj je zakopano blago.

Kako naći blago bez mape? E, pa upravo je to ovde glavna tema, pronaći bačen papir bez kog ništa ne bi bilo isto.

Danas lokacija na kojoj je ovaj momenat snimljen izgleda nešto drugačije. Kontejneri su, kao što možete primetiti bili tu samo za potrebe snimanja, ali će ulica Milutina Bojića zauvek pamtiti ovu, ali i mnoge druge scene "Porodičnog blaga".

Tika Špic

Nakon što je pronašao blago, Špic (Predrag Smiljković) je odlučio da ih spakuje u kofere i baš kada je mislio kako je njegov plan savršen umešao se jedan od najvećih neprijatelja prosečnog srpskog vozača - pauk.

Čuvena Golf dvojka, koju je ruku na srce tužno gledati ovako bespomoćnu kako je pauk odvozi, ništa nije skrivila, a završila je u Parking servisu.

Prijatelj Paja Trošak

Paja Pandurović, poznat i kao Paja Trošak (Aleksandar Berček), sigurno da nije najsrećniji što je za zeta Đošu, koga je nazvao govedo. U želji da se iskupi svom tastu Đoša (Bogoljub Mitić) je kupio auto, a onda je besni Paja rešio da ispiše grafit preko šoferke.

Cela ova komična scena završena je policijskim službenikom, koji je auto morao da isključi iz saobraćaja. Sve se odigralo u Ulici Aleksandra Glišića.

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:03

MNOGO JE KRVI, VULGARNOSTI I GRUBOSTI: Čuveni Tika Špic iz Porodičnog blaga NIKAD OŠTRIJE o kolegama: To je NEGLEDLJIVO!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track