OMILJENI PISAC SRPKINJA ODLEPIO ZA NAŠOM LEPOTICOM: Mladost mu obeležila mentalna bolnica, a njegov ljubavni ŽIVOT JE BIZARAN
Foto: Kořínková Eva / ČTK / Profimedia

možda niste znali

OMILJENI PISAC SRPKINJA ODLEPIO ZA NAŠOM LEPOTICOM: Mladost mu obeležila mentalna bolnica, a njegov ljubavni ŽIVOT JE BIZARAN

Kultura -

Paula Koelja obožava većina Srpkinja i to je neminovno. Njegove knjige se čitaju kao lektira, a izrečene mudrosti se pamte. Burna je njegova mladost bila, roditelji su ga slali nekoliko puta na psihijatrijsko lečenje, imao je dodira sa kultom i narkoticima, a njegovo srce je osvojila 11 godina starijom Srpkinjom koja ga je videla kako igra u predstavi.

Detinjstvo

Tokom Koeljovih dvadesetih godina, roditelji su ga po treći put odveli u mentalnu bolnicu, a kasnije su ga podržali da prisustvuje grupnim terapijama, kao što mu je savetovao jedan od lekara koji je došao da ga vidi nakon što je uništio sve u svojoj sobi.

Trud roditelja da pomognu svom sinu pokazalo je duboku ljubav koju su osećali prema njemu i prisustvo trajnog, stabilnog odnosa u njegovom životu, iako to možda nije poboljšalo Koeljovu sposobnost da bude intiman, poverljiv i da bude otvoren sa njegovim roditeljima, već je na njega imao suprotan efekat.

Moglo bi se pretpostaviti da tokom ove faze Paulo Koeljo nije mogao da poboljša svoju sposobnost da veruje i da se samootkriva u kontekstu svog odnosa sa roditeljima.

Posle Fabiole, odlepio za Verom Prnjatović Rihter

Koeljo je 1968. još uvek bio sa svojom devojkom Fabiolom, koja je sponzorisala njegovu prvu sopstvenu pozorišnu predstavu. Tokom ove veze i s obzirom na Fabiolin trud, Koeljo je iskusio sposobnost da bude intiman, poverljiv i samootkrivanje sa Fabiolom, kao i sposobnost da se doživi ili prenese neposedovna briga koja poštuje jedinstvenost drugog.

Sa Fabiolom, Koeljo je iskusio prisustvo trajne, stabilne intimne veze u svom životu u trajanju od otprilike 3 godine. Fabiola je verovala u Koelja i bila je spremna da ga podrži u njegovoj želji i profesionalnoj karijeri sponzorišući njegovu pozorišnu predstavu.

Koeljo je 1969. godine upoznao Veru Prnjatović Rihter, koja je bila 11 godina starija od njega i koja ga je videla na sceni kako glumi u predstavi. Bili su par godinu dana i raskinuli su se kada je Koeljo bio uvučen u drogu i okultizam 1970.

Ubrzo nakon toga, Koeljo se zaljubio u Kristinu, kojoj je napisao 44 pisma tokom svog putovanja u SAD. Međutim, ni ova veza nije dugo trajala.

Imao je intenzivan i nestabilan ljubavni život, a pomalo i bizaran

Njegov ljubavni život je bio intenzivan, ali prilično nestabilan i prisustvo trajnih, stabilnih intimnih odnosa u nečijem životu i njegova briga za negovanje i rast drugih bili su prilično niski.

Krajem 1971. Koeljo je upoznao Gizu, sa kojom se oženio samo nekoliko nedelja nakon što su se upoznali. Ona je zatrudnela ubrzo nakon njihovog braka, što je Koelja dovelo u duboku krizu, a on ju je ubedio da abortira bebu, od čega se nikada nije oporavila. Pokušala je da izvrši samoubistvo i Koeljo ju je ohrabrio da nastavi dalje. Preživela je i postala deo satanskih rituala.

Godine 1974. Koeljo je sa Gizom kupio stan u Rua Voluntarios da Patria u Botafogu. Ubrzo nakon toga ih je kidnapovala paravojna grupa u Rio de Žaneiru.

Giza je patila od paranoje, bila je veoma razočarana zbog Koeljovog ponašanja tokom dana kada su je držali kao taoca i ubrzo ga je napustila. Posebno je bila šokirana činjenicom da je Koeljo bio previše uplašen da odgovori na njene molbe da joj da znak tokom njihovog zatočeništva.

Međutim, Koeljo se toliko uplašio da će i sam biti ubijen da se nije usudio da odgovori na njenu molbu dok su bili taoci.

Tokom svojih dvadesetih godina, Koeljo se zaljubio u nekoliko žena, imao devojke i oženio se. Koeljo je u određenoj meri pokazao da je u stanju da bude intiman, poverljiv i da se otkriva sa drugom osobom i da pokaže sposobnost da održi trajne, stabilne intimne odnose u svom životu.

(Kurir.rs/BlicŽena)

Bonus video:

05:25

laza kostic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja