SRPSKI FILM MEĐU PROGNOZAMA PRESTIŽNOG MAGAZINA VARAJETI ZA OSKARE: Lepo iznenađenje iz Amerike, evo koje ostvarenje je POHVALJENO
Foto: EPA Etienne Laurent

trka

SRPSKI FILM MEĐU PROGNOZAMA PRESTIŽNOG MAGAZINA VARAJETI ZA OSKARE: Lepo iznenađenje iz Amerike, evo koje ostvarenje je POHVALJENO

Kultura -

Najznačajniji filmski magazin na svetu, američki Varajeti (Variety), objavio je prognozu za ovogodišnje nominacije za Oskare u kategoriji najbolji internacionalni film. Na 21. mestu Varajetijeve liste našao se srpski film "Da li ste videli ovu ženu?" Matije Gluščevića i Dušana Zorića.

film Da li ste videli ovu ženu
foto: promo

U uži krug ući će 15 ostvarenja, te se zbog toga ovaj domaći film u Americi kotira visoko.

- Dočekalo nas je ovo lepo iznenađenje i velika nam je čast što je naš film priznat u SAD. Tema našeg filma, koji se bavi sredovečnom ženom koja pokušava da se izbori za svoje mesto u društvu, je nešto što dobro komunicira sa svetskom publikom i očigledno po Varajetiju ima potencijal da privuče pažnju i Američke filmske akademije. Nekoliko američkih distributera je takođe pokazalo interesovanje za film – istakla je producentkinja filma Čarna Vučinić.

Dušan Zorić
foto: promo FEST

Ostvarenje „Da li ste videli ovu ženu“ Dušana Zorića i Matije Gluščevića imao je svetsku premijeru na 79. Venecijanskom filmskom festivalu, a američka premijera održana je u MoMA muzeju i Linkoln centru u Njujorku. Film je do sada prikazan na velikom broju međunarodnih festivala, osvojivši nagrade u Bangkoku, Ženevi, Puli, Beogradu, Ohridu, Herceg Novom, Sopotu i drugim. Na Festivalu evropskog filma na Paliću, proglašen je najboljim srpskim filmom godine, od strane AFIFS i srpskog FIPRESCI.

film Da li ste videli ovu ženu, Matija Gluščević, Dušan Zorić
foto: World Film Festival of Bangkok promo

Radnja filma prati sredovečnu ženu Draginju, koja kroz tri različita života želi da iskoči iz svoje kože. Glavnu ulogu tumači jedna od najangažovanijih glumica regiona Ksenija Marinković. U pratećim ulogama pojavljuju se Isidora Simijonović, Boris Isaković, Vlasta Velisavljević, Goran Bogdan, Jasna Đuričić i drugi.

Podsećamo, dodela najprestižnije nagrade u svetu filma održaće se 10. marta 2024. Godine, a lista 5 polufinalista biće objavljena 21. Decembra 2023. Godine. Na spisku koji je objavio Vrajati magazin, na prvom mestu nalazi se britanski film „Zona interesovanja“ Džonatana Glejzera, a za njim slede „Savršeni dan“ Vim Vendersa (Japan), „Jezik profesora“ Ilker Cataka (Nemačka), „Ukus stvari“ Tran Anh Hunga (Francuska) i „Io capitano” Matea Garonea (Italija).

Oskar
foto: AP Chris Pizzello

Od kada je takmičarska kategorija uvedena 1957. godine, evropski filmovi su dominirali osvojivši 54 nagrade, uključujući prošlogodišnji nemački film „Sve tiho na zapadnom frontu“. Sa druge strane filmovi iz Azije osvojili su pet puta nagradu, dok su ostvarenja iz Afrike i Južne Amerike trimufovala po tri puta, a filmovi iz Kanade i Meksika osvojili su svega po jedno priznanje.

Srbija se poslednji put našla u užem izboru 2008. Godine sa filmom „Klopka“ Srdana Golubovića, koji se kotirao među devet najboljih, ali je ipak ostao bez nominacije za nagradu Američke filmske akademije.

Odluka o našem kandidatu biće doneta ovih dana, a među prijavljenim filmovima je i ostvarenje "Da li ste videli ovu ženu".

Kurir.rs

Bonus video:

01:42

SLAVNI OSKAR MARTINES ZA KURIR TELEVIZIJU: Sve je tpelo zbog KORONE! Nadam se da je mučno vreme za nama!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track