SAHRANJEN JAGOŠ MARKOVIĆ: Reditelj ispraćen na VEČNI POČINAK uz zvuke pesme, porodica NEUTEŠNA, glumci jecali
Foto: Nemanja Nikolić

POSLEDNJE ZBOGOM

SAHRANJEN JAGOŠ MARKOVIĆ: Reditelj ispraćen na VEČNI POČINAK uz zvuke pesme, porodica NEUTEŠNA, glumci jecali

Kultura -

Reditelj Jagoš Marković, koji je iznenada preminuo u 58. godini, sahranjen je danas na Novom groblju u Beogradu.

Opelo je održano u 14 časova, a sahrana pola sata kasnije u Aleji zaslužnih građana.

Jagoš Marković stavljen je na večni počinak u Aleji zaslužnih građana oko 15 časova, uz zvuke pesme "Šta će biti ko to zna", a njegov odlazak ujedinio je domaću kulturnu scenu.

01:30

Aplauz za kraj

Prisutni su poslednji pozdrav proslavljenom reditelju uputili gromoglasnim aplauzom, koji je trajao duže od jednog minuta.

05:11

Govor Branimira Popovića na sahrani Jagoša Markovića

Posmrtni govor održao je glumac Branimir Popović.

- U srcu grada Podgorice, pored biblioteke Narodnog pozorišta, Njegoševog parka, rastao je dečak koje je obične dečje igre, zamenio onim magičnim u pozorištu. Sa 11 godina je tražio od upravnice pozorišta da režira predstavu za decu. E taj hrabri i pomalo drski dečak postaje reditelj, maštar, jedan od najznačajnijih stvaralaca. Dečaci željni igre nisu smrtni. Prepun energije i čežnje sa nedostižnim, zakoračio je u Beograd, spreman da se nosi sa svim. Jagoš je podario sebe velikom gradu i grad mu je uzvratio. Otisnuo se na svoje poslednje putovanje u Boku, odbijajući da prekine taj san. Tražio si mnogo, a vraćao mnogo više. Nisi pristajao na osrednjost. Davao si nam krila, a mi tebi let. Jagoše, druže od davnina, hvala ti na prijateljstvu, saradnji, duhovitosti, duhovnosti, talentu i kreativnosti. Rekoh nedavno, mladi smo, tek smo počeli, eto tako mi se učinilo. Tragao si za nebom i lepotom, nađi tamo neko novo more da ploviš. Neka ti je večna slava - održao je govor glumac Branimir Popović, a onda se i Jagoševa ćerka oprostila od oca, potresnim govorom.

Nepregledna povorka je krenula oko 14.30 ka večnoj kući proslavljenog reditelja, a u njoj se našla gotovo cela srpska kulturna scena.

00:46

Glumica Radmila Živković neutešna na sahrani Jagoša Markovića

Glumica Radmila Živković, koja je i održala govor na komemoraciji u Narodnom pozorištu, neutešna je zbog odlaska reditelja.

1 / 27 Foto: Nemanja Nikolić

Čuvena glumica Vesna Trivalić iz kapele je izašla uplakana i neutešna zbog smrti čuvenog pozorišnog reditelja.

00:03

Vesna Trivalić uplakana na sahrani Jagoša Markovića

Pored nje tu su i Slobodan Ćustić, Marko Janketić, Gordan Kičić, Stefan Kapičić i mnogi, mnogi drugi.

1 / 40 Foto: Nemanja Nikolić

Ćerka Jagoša Markovića tokom primanja saučešća ispred kapele rasplakala se, a ubrzo su joj prišli ljudi koji su je tešili zagrljajem.

1 / 4 Foto: Nemanja Nikolić

Nešto pre 14 sati počeli su da pristižu članovi porodice, prijatelji i kolege koji su došli da reditelja isprate na večni počinak.

Gotovo cela glumačka i umetnička srpska scena došla je na poslednji ispraćaj proslavljenog reditelja.

Na sahranu Jagoša Markovića došlo je mnogo poznatih ličnosti iz sveta kulture, među kojima su Andrija Milošević, Dragan Bjelogrlić, Gordan Kičić, Seka Sablić, Branimir Popović, Sandra Bugarski...

Jagoš Marković, sahrana, sahrana jagoša Markovića
foto: Nemanja Nikolić

Komemoracija Jagošu Markoviću takođe je održana danas u Narodnom pozorištu u Beogradu, gde su se od čuvenog reditelja oprostile kolege, porodica i brojni poštovaoci njegovog rada.

Podsećamo, Jagoš je prvu predstavu režirao sa 12 godina, nakon čega je nastavio da stvara čuvene predstave.

Jagoš Marković
foto: Zorana Jevtić

Radna energija Jagoša Markovića bila je izuzetna, a svaka predstava sa njegovim potpisom bila je posebna priča koja je izazivala različite reakcije. Njegovo stvaralaštvo uključuje hvaljene naslove kao što su adaptacije klasika "Pokondirena tikva", "Gospođa ministarka", "Hasanaginica", "Učene žene", “Gospoda Glembajevi” i mnoge druge.

Iza sebe je ostavio dva braka, sa Aleksandrom Glovacki i glumicom Vanjom Milačić, i dve ćerke.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track