FILM O UBISTVU KNEZA MIHAILA U TRCI ZA OSKARA: Reditelj ovog napetog trilera je Milorad Milinković, a ovo je njegova prva reakcija
Foto: Damir Dervišagić

niko se tome nije nadao

FILM O UBISTVU KNEZA MIHAILA U TRCI ZA OSKARA: Reditelj ovog napetog trilera je Milorad Milinković, a ovo je njegova prva reakcija

Kultura -

Selekciona komisija Filmskog centra Srbije za izbor nacionalnog kandidata za nagradu Oskar većinom glasova donela je odluku da će naš predstavnik za prestižno priznanje Američke akademije filmske umetnosti i nauke za 2023. godinu biti triler "Što se bore misli moje", reditelja Milorada Milinkovića.

film Što se bore misli moje
foto: Promo

Biografska drama o poslednjim danima i atentatu na kneza Mihaila Obrenovića imao je 11 glasova, dok su "Čuvari formule" Dragana Bjelogrlića osvojili deset.

- Mi smo se svi iznenadili. Upravo slavimo (čuje se graja u pozadini, op. aut.) Jako nam znači nominacija jer su odluku doneli neki važni ljudi. Dugo smo radili na ovom filmu i naš trud je prepoznat - kaže Milinković za Kurir.

film Što se bore misli moje, Dragan Mićanović
foto: Dalibor Tonković

Film "Što se bore misli moje" nije važio za favorita i nastao je po scenariju Milorada Milinkovića i Dragoljuba Stojkovića o jednom od naših najvećih vladara i atentatu koji se 1868. godine dogodio na Košutnjaku.

Glavna uloga kneza Mihaila Obrenovića poverena je Draganu Mićanoviću, dok ostale uloge istorijskih ličnosti igraju istaknuti glumci Miloš Timotijević, Nebojša Dugalić, Nataša Ninković, Aleksandar Srećković Kubura, Tamara Krcunović, Nenad Okanović, potom mladi glumci: Luka Grbić, Jana Ivanović, Maja Čampar, Stojša Oljačić i drugi.

Heroji Halijarda, Radoš Bajić
foto: Contrast Studios

Favoriti za nominaciju bila su "Heroji Halijarda" Radoša Bajića i "Čuvari formule" Dragana Bjelogrlića, ali i dva nagrađena filma na svetskim festivalima "Lost Country" Vladimira Perišića, "Da li ste videli ovu ženu?" Dušana Zorića i Matije Gluščevića. U trci je još bila "Oluja" Miloša Radunovića, "Indigo kristal" Luke Mihailovića i "Usta puna zemlje", poslednji film Puriše Đorđevića.

Čuvari formule
foto: Aleksandar Letić

Film "Što se bore misli moje" je snimljen u produkciji Telekoma Srbija i filmske produkcije "Bombona" i trenutno je na repertoaru domaćih bioskopa.

Predstojeća 96. ceremonija dodele Oskara biće upriličena u Los Anđelesu 10. marta 2024. godine. Kurir.rs

Bonus video:

04:04

Dragan Mićanović o ulozi kneza Mihaila

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track