PROFESOR VLADIMIR JEVTOVIĆ JE STVORIO NAŠE NAJVEĆE GLUMCE: Njih je posebno cenio i evo šta zapisao o Sergeju, Mićku i Neli
Foto: Youtube

objavljena knjiga Zaveštanje

PROFESOR VLADIMIR JEVTOVIĆ JE STVORIO NAŠE NAJVEĆE GLUMCE: Njih je posebno cenio i evo šta zapisao o Sergeju, Mićku i Neli

Kultura -

Decenije od smrti Vladimira Jevtovića(1947 - 2013), profesora FDU iz čijih klasa su izlazili najbolji glumci savremene scene, objavljena je njegova knjiga "Zaveštanje" u izdanju Omladinskog pozorišta Dadov.

Naslednik Ivan Jevtović
Naslednik Ivan Jevtovićfoto: Dragan Kadić

Porodica je iz Jevtovićevih neobjavljenih rukopisa sakupila ovo delo: "Zaveštanje" je njegova jedanesta, na neki način, testamerna knjiga, nastala na osnovu tekstova iz njegove zaostavštine. U izdanju Dadova pojavila se i njegova knjiga "Moj pedagoški metod",a među poznatim jevtovićevim naslovima su i "Siromašno pozorište", "Uzbudljivo pozorište" i "Odbrana glume".

Dragan Mićanović
foto: Nemanja Nikolić

Za Dragana Mićanovića kaže da je primajući ga u svoju drugu klasu, pomislio: šekspirovski glumac. A onda profesorova paleta reči boji nijanse. Izvanredan govor, vitko elastično telo, brzina medete paž njanja ritmova, kapacitet za jak emotivni doživljaj, zabavljački šarm, sluh za više za karaktere. Odmah je osetio u onome da je kandidat za našu "prvu glumačku liniju", mada je bio "povredljiv, uvredljiv, bezazlen, nedovoljno opremljen za razumevanje ponašanja u drugim, sredinama, naročito beogradskoj kroz školu je više saznavao i učio o ljudima i životu.

sahrana, Jagoš Marković, Goran Šušljik
foto: Nemanja Nikolić

Goran Šušljik ima izvanrednu koncentraciju, posvećenost svom liku, partneru. Njegova skromnost, gotovo smernost, njegova priprema za probu i predstavu, količina energije koju ulaže u svaki svoj scenski nastup mogu biti uzor za mlađe, ali i starije - ističe profesor, a prenose Novosti.

Sergej Trifunović
foto: AP/Darko Vojinović

Roditeljski brižno, pod naslovom "Moj dragi Sergej", piše mladom Trifunoviću:

- Ne očekujte da vas hvalim, to ostavljam onima koji vas otkrivaju: vaš talenat, harizmu u kontaktu s publikom, turboenergiju. Vi ste rođeni glumac! Još niste našli ravnotežu. Vreme da se sredite u svakom pogledu: da se skućite i da svom domu počnete redovno da primate sve one ko je ste posećivali, i da ih gostite i služite kao što su oni vas. Vreme je da budete pažljiviji prema drugima: prema poslovnim i privatnim partnerima, da više zapažate i uživate u onome što drugi rade na sceni ili pred kamerom.

Nela Mihailović
foto: Aleksandar Krstović

I za Nelu Mihailović ima samo lepe reči.

"Sve je bolja i bolja. U svakoj svojoj klasi želim jednu Nelu. Strpljivu, odmanu i upornu", napisao je Jevtović

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track