Najnovije vesti

PREMINUO POZNATI PISAC U 59. GODINI Ostao u ratom razorenoj zemlji i trpeo represiju: "Ovde sam rođen, ovde želim da umrem"
Foto: LOUAI BESHARA / AFP / Profimedia

veliki gubitak

PREMINUO POZNATI PISAC U 59. GODINI Ostao u ratom razorenoj zemlji i trpeo represiju: "Ovde sam rođen, ovde želim da umrem"

Kultura

Sirijski pisac i scenarista Halid Halifa, autor nekoliko romana kojima se svrstao među najpoznatije savremene književnike u svojoj zemlji, umro je u subotu veče u Damasku od bolesti srca u 59. godini, objavio je izvor blizak porodici.

Istaknuti kritičar sirijskih vlasti, romanopisac rođen u Alepu nije napustio domovinu uprkos represiji i ratu koji je izbio 2011.

- Ostajem jer je to moja zemlja. Ovde sam rođen, ovde želim da umrem - rekao je u intervjuu 2019.

Halid Halifa
foto: LOUAI BESHARA / AFP / Profimedia

Nominovan za najbolji arapski roman

Prvi roman "Čuvar obmane" objavio je 1993., a već zbog drugog, "Ciganske beležnice" (2000), bio je tokom četiri godine isključen iz Udruženja arapskih pisaca. Njegove knjige su uvek imale više izdanja, a većina je prevedena na glavne evropske jezike.

Proslavio se trećim romanom "Pohvala mržnji" koji je 2008. bio nominiran za Međunarodnu nagradu za najbolji arapski roman, a 2013. za Nagradu za međunarodnu neovisnu fikciju i preveden je na nekoliko jezika.

Priča je to o putu mlade Sirijke iz Alepa koja je odgajana u najboljoj muslimanskoj tradiciji ali veruje da će steći slobodu tako što će se pridružiti fundamentalističkom pokretu koji je obučava za džihadističku borbu.

Godine 2013. osvojio je uglednu nagradu Nagib Mahfuz koju dodeljuje Američki univerzitet u Kairu pa je nominovan 2014. za Međunarodnu nagradu za arapski roman za svoj četvrti roman "Nema noževa u kuhinjama ovoga grada", u kom pripoveda poslednje decenije Sirije kroz istoriju građanske porodice iz Alepa.

Halid Halifa
foto: LOUAI BESHARA / AFP / Profimedia

Roman "Smrt je mučan posao" iz 2016., mračnu priču o sirijskoj tragediji, bio je 2019. nominovan u engleskom prevodu među finaliste za National Book Award u SAD-u u kategoriji fikcije prevedene na engleski. Poznat je i po romanu 'Za njih niko ne moli' iz 2019.

Halid Halifa je bio i autor televizijskih serija s početka devedesetih.

U našoj zemlji je preveden roman "Smrt je mučan posao".

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:33

Komemoracija Dejanu Tiagu Stankoviću

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track