JUN FOSE JE JEDAN OD NAJVAŽNIJIH SAVREMENIH PISACA: Dobitnik je Nobela za književnost, a ova njegova dela su objavljena U SRBIJI
Foto: IBL / Shutterstock Editorial / Profimedia

ŽIVI I RADI U BERGENU

JUN FOSE JE JEDAN OD NAJVAŽNIJIH SAVREMENIH PISACA: Dobitnik je Nobela za književnost, a ova njegova dela su objavljena U SRBIJI

Kultura -

Norveški književnik Jun Fose dobitnik je Nobelove nagrade za književnost za 2023. godinu.

Kako je obrazloženo, nagrada je Foseu dodeljena zbog njegovih inovativnih drama i proze, kojima daje glas i onome što je neizrecivo.

Odluku o laureatu je donela Švedska akademija, grupa od 18 ljudi koju čine švedski pisci, lingvisti, književnici, istoričari i istaknuti pravnik.

Jun Fose je romansijer, dramski pisac, pripovedač, pesnik, esejista i pisac za decu, koji živi i radi u Bergenu.

Drame i romani Juna Fosea prevedeni su na više od četrdeset svetskih jezika, a njegove drame igrane su u više od 700 pozorišta širom sveta.

Jun Fose je jedan od najvažnijih savremenih svetskih dramskih pisaca.

Objavio je 20 romana, 26 drama, dve knjige priča, sedam knjiga pesama i dve knjige eseja.

Njegovi najvažniji romani su "Melanholija I", "Melanholija II", "Jutro i veče", "To je Ales", "Budnost".

Dok su se od mnogbrojnih drama izdvojile: "Ime", "Dete", "Majka i dete", "Sin", "Čovek s gitarom", "Letnji dan", "Jesenji san", "Posetioci", "Zima", "Popodne", "Devojka na sofi", "Smrt pasa", "San", "Senke", "Ja sam vetar".

U izdanju "Arhipelaga" objavljen je Foseov roman "To je Ales" (2009). Zbirku poezije "Pas i Anđeo" objavio je "Treći trg".

Ipak, doskora domaća čitalačka publika nije mogla da se susretne s monografskim izdanjem izbora iz Foseovog dramaturškog stvaralaštva. Ta joj je mogućnost pružena tek izdanjem Foseovih „Izabranih drama“ u prevodu Radoša Kosovića (u čijem prevodu je Blum izdavaštvo objavio znameniti Foseov roman „Melenholija), još jednim plodom saradnje izdavačke kuće IPC Media sa programom Kreativna Evropa Evropske unije kroz projekat „Objedinjujuća snaga različitostvi: evropska književnost kroz vreme, žanrove i jezike“ U ovaj izbor ušle su drame „I nikada se nećemo rastati“, „Ime“, „Neko će doći“, „Dete“, „Sin“, „Noć peva svoje pesme“ i „Letnji dan“.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track