OTIŠLI SU ALI SU NAMA OSTAVILI U AMANET DA IH SE VEČNO SEĆAMO: U Kruševcu otkriveni prozori sećanja posvećeni VELIKANIMA! (VIDEO)
Foto: Nebojša Mandić, Printscreen/Youtube/TvPlusKruševac

neka im je večna slava!

OTIŠLI SU ALI SU NAMA OSTAVILI U AMANET DA IH SE VEČNO SEĆAMO: U Kruševcu otkriveni prozori sećanja posvećeni VELIKANIMA! (VIDEO)

Kultura -

Iz Kruševca su potekli mnogi poznati glumci, pa nije ni čudo što ga mnogi zovu "rasadnikom" što je zapravo sjajna igra reči jer postoji deo grada istog imena.

Sledeći tu reputaciju, grad ponosno ima i svoj Trg glumaca, "Prozore sećanja" i biste onih koji su obeležili domaću scenu.

00:45

ČARAPANI SU POZNATI PO KNEZU LAZARU I UMETNICIMA: Svojim glumačkim VELIKANIMA su se odužili na JEDINSTVEN NAČIN!

Inicijativa da Kruševac dobije Trg glumaca je krenula 2013. godine, mada se u gradu pričalo o tome još početkom dvehiljaditih da bi se 2019. godine ta ideja realizovala u svom konačnom obliku. Grad i Pozorište nastavljaju sa uređenjem Trga glumaca.

Dotadašnji Trg mladih je dobio novo ime i biste poznatih glumaca iz Kruševca, tačnije njih 7, da bi ove godine dobio i bistu Momira Bradića.

Biste je radio beogradski vajar Zoran Ivanović, uz podršku Kruševljanina Bogdana Dobrote.

Kruševac, bista
foto: Aleksandra Miletić

Takođe, na samom zidu pozorišta, koje se nalazi do Doma omladine gde su mnogi započeli svoje karijere, se nalaze "Prozori sećanja" posvećeni svim onim Kruševljanima koju su ostavili trag u pozorištu i na filmu.

Kruševačko pozorište, prozori sećanja
foto: Printscreen/Instagram

Upravnik Kruševačkog pozorišta Branislav Nedić je na Dan oslobođenja Kruševca (14. oktobar) je svečano otvorio nove prozore posvećene Momiru Bradiću, Miliji Vukoviću i Marku Živiću.

- Neka je večna slava kruševačkim velikanima - rekao je Nedić na kraju.

Momir Bradić je bio glumac i reditelj koji je ceo život proveo u Kruševcu, a njegov sin Nebojša je krenuo njegovim stopama pa je tako režirao brojne pozorišne predstave, a bio je i ministar kulture.

Milija Vuković je bio prvak Kruševačkog pozorišta, a ostavario je preko 150 pozorišnih i filmskih uloga. Bavio se i režijom. Širu popularnost i prepoznatljivost donela mu je uloga u seriji “Selo gori, a baba se češlja” gde je dobio upečatljivu ulogu prijatelja Mitra iz Dubiča. U ovom serijalu Radoša Bajića, Vukovića je publika gledala u sedam epizoda, najčešće u komičnim scenama sa Olgom Odanović, Feđom Stojanovićem i pokojnim Miloradom Madićem Mandom.

Glumac Marko Živić je preminuo upravo na današnji dan u 49. godini, 2021. Iza njega su ostale brojne uloge u pozorištu i na filmu.

Kruševačko pozorište, prozori sećanja
foto: Printscreen/Instagram

Pamtićemo ga po ulogama u serijama i filmovima "Hotel sa sedam zvezdica", "Ljubav, navika, panika", "Pozorište u kući", "Premijer", "Montevideo, bog te video", "Senke nad Balkanom", "Žigosani u reketu" i mnogim drugim.

Mala scena Kruševačkog pozorišta se takođe zove po Marku, a sada je i na prozorima sećanja među velikanima...

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

02:42

PREDSTAVA BOLEST MLADOSTI U JUGOSLOVENSKOM DRAMSKOM POZORIŠTU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track