USPEH FILMA VLADIMIRA PERIŠIĆA U FRANCUSKOJ: Lost Country oduševio kritiku, a za samo 4 dana prikazivanja već na drugom mestu
Foto: Privatna Arhiva

Neočekivano

USPEH FILMA VLADIMIRA PERIŠIĆA U FRANCUSKOJ: Lost Country oduševio kritiku, a za samo 4 dana prikazivanja već na drugom mestu

Kultura -

Film Vladimira Perišić "Lost Country" je za četiri dana prikazivanja u Parizu i još 42 francuska grada dospeo na drugo mesto najkvalitetnijih filmova na repertoaru u Francuskoj.

Ta intimna drama - kako o tom filmu piše najcenjeniji francuski sajt za filmove "Alo sine" (Allo cine), dobio je ocenu kritike 3,8 od mogućih pet poena.

Kritike tog filma su objavljene u 17 dnevnih novina, nedeljnika i specijalizovanih časopisa, kao što su "Kaje d sinema", "Mond", "Figaro", "Nuvel observater".

Vladimir Perišić
foto: Bertrand NOEL / Sipa Press / Profimedia

U intervjuu za AlloCine Perišić objašnjava i zašto je napravio dugu pauzu između filma "Obični ljudi", snimljenog 2009, i "Lost Country".

--Za novi film je bilo potrebno izvesno vreme, izvesna distanca, da bih mogao da se bavim temom - svojim odnosom s majkom, koja je učestvovala u politici Slobodana Miloševića. Ona nije bila portparol, kao majka u filmu, ali je radila u kulturi. Za direktno suočavanje s poreklom te rane potrebna je zrelost da bi to moglo da se ispriča. Mislio sam da je bilo neophodno napraviti "Obične ljude" da bih se suočio s ratnim zločinima, a da će vreme za mnogo ličniju priču tek uslediti.

Vladimir Perišić
foto: Ustupljene fotografije

U jednom od komentara autora prikaza filma na francuskom sajtu Vladimir Perišić je predstavljen kao autor koji se "beskompromisno suočava s prošlošću svoje zemlje.... Jugoslavija je mrtva, živela Srbija... Ili možda ne".

Ovaj film stiže i u naše bioskope, a njime će 24. novembra biti otvoren 29. Festival autorskog filma. Prikazuje Srbiju 1996. godine, tokom studentskih demonstracija protiv Miloševićevog režima. Radnja prati priču mladog Stefana, koji prolazi kroz sopstvenu revoluciju suočen sa činjenicom da je njegova majka portparolka i saučesnica korumpirane vlasti, protiv koje ustaju njegovi prijatelji.

Kurir.rs/ Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track