NOVINARU KURIRA PRIZNANJE ZA OČUVANJE KULTURE: Muzej grada Beograda proslavio 120. rođendan dodelom nagrada i novom izložbom
Foto: Ministarstvo Kulture

uspeh

NOVINARU KURIRA PRIZNANJE ZA OČUVANJE KULTURE: Muzej grada Beograda proslavio 120. rođendan dodelom nagrada i novom izložbom

Kultura -

Muzej grada Beograda svečanom ceremonijom obeležio je prošlog petka 120 godina postojanja i tom prilikom dodeljene su nagrade i priznanja.

Direktorka Jelena Medaković uručila je i zahvalnice saradnicima, među kojima su bili brojni mediji, a jedno od priznanja dobio je i Kurir, tačnije urednik rubrike kulture Ljubomir Radanov za "očuvanje i razvoj kulture".

Maja Gojković, Muzej grada Beograda
foto: Ministarstvo Kulture

- Žao mi je što nisam mogao da prisustvujem dodeli. Lako je sarađivati s Muzejom grada Beograda i pisati o njemu, jer nudi zanimljive izložbe i čuva remek-dela. Drago mi je što naš tekst o slici Uroša Predića, koja je godinama stajala u depou, nisu shvatili kao napad, već su izložili "Kosovku Devojku" i da razumeju da imamo istu misiju, da približimo kulturu široj publici - rekao je Ljubomir Radanov.

Ljubomir Radanov
foto: Nemanja Nikolić

Laureati kopije dinara despota Stefana Lazarevića (kovano srebro) za doprinos u očuvanju razvoja kulture su Tamara Vučić, supruga predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade zadužen za spoljnu politiku i bezbednost i ministar spoljnih poslova, Maja Gojković, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture, i Nataša Mihailović Vacić, sekretarka za kulturu grada Beograda.

Maja Gojković, Muzej grada Beograda
foto: Ministarstvo Kulture

- Ovo je snažan podstrek da nastavimo zajedno da radimo na osnaživanju naše kulture i njenih institucija, kako bismo domaćoj i međunarodnoj javnosti uspeli da u što većoj meri prikažemo i približimo kulturno blago koje posedujemo - rekla je Maja Gojković.

Prvi put je tom prilikom u javnosti izložena bista rimskog imperatora Marka Opelija Makrina u Resavskoj ulici 40 b.

- Proslavu jubileja završavamo na našoj adresi i u zgradi koja je ustanovi dodeljena 2002. godine. Nalazimo se na poslednjem koraku da rešimo sve probleme i da zgrada ponovo bude u funkciji - rekla je Medakovićeva i naglasila da će na ovom mestu biti izložena i najvrednija i najlepša dela nastala u rasponu od 8.000 godina.

Maja Gojković, Muzej grada Beograda
foto: Ministarstvo Kulture

Otvorena je i izložba "Vladarske zadužbine dinastije Nemanjića", koja obuhvata fotografije zadužbina i najreprezentativnijih manastirskih zdanja iz ovog perioda.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja