MAŠINE ĆE OD NAS BITI PAMETNIJE, ALI MI ĆEMO U POZORIŠTU UVEK PLAKATI: Milena Marković otvorila JPF, a o njenom govoru se pria
Foto: Ana Paunković

mudre reči

MAŠINE ĆE OD NAS BITI PAMETNIJE, ALI MI ĆEMO U POZORIŠTU UVEK PLAKATI: Milena Marković otvorila JPF, a o njenom govoru se pria

Kultura -

Jugoslovenski pozorišni festival "Bez prevoda", koji ove godine nosi slogan "Šta misliš o svom ocu", otvoren je u sredu u Užicu. Tokom nedelju dana biće izvedeno sedam predstava iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

predstava Deca
foto: Beta Radovan Baja Vujović

Led je probila opera "Deca" Narodnog pozorišta iz Beograda. Njen autor je kompozitorka i rediteljka Irena Popović Dragović, a nastala je po romanu Milene Marković.

Irena Popović, Milena Marković
foto: Privatna Arhiva

- Sećam se predavanja svog profesora Jovana Hristića, koji je govorio da je pozorište u antičko vreme bilo nešto poput gladijatorskih igara. To su bile igre na smrt, publika je znala priče svojih junaka, ljutila se i navijala. Tako je bilo i u doba Šekspira. Mnogo je to davno bilo, ali pozorište je ostalo isto, i treba da ostane. Mašine će od nas biti sigurno pametnije i bolje, međutim, mi ćemo u pozorištu uvek plakati, smejati se, ljutiti se i svaki put ćemo doživljavati preobražaj u nekog ko je bolji. Čovek sa svojom jednom pričom je mera svih stvari koje postoje, te želim mašinama i ljudima srećan početak festivala - rekla je Milena Marković na otvaranju.

predstava Deca
foto: Beta Radovan Baja Vujović

Glumci i muzičari pozdravljeni su glasnim aplauzom, a pod vidnim utiskom prisutni su upoređivali komad s knjigom. Druge večeri na programu je drama "Edip" s Milanom Marićem Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

predstava Edip, Milan Marić
foto: Nebojša Babić

Narednih večeri užičkoj publici će se pokloniti glumačka ekipa predstava "Naš razred" Gradskog dramskog kazališta Zagreb, "Ivanov" Narodnog pozorišta Sarajevo, "Očevi i oci" Narodnog pozorišta Beograd, "Nesporazum" Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice i "Otac" Ateljea 212.

predstava Naš razred
foto: Borislav Brezo

Uoči zvaničnog početka manifestacije u holu pozorišta otvorena je izložba fotografija Radovana Baje Vujovića, nastalih na prošlogodišnjem festivalu. Vujović ovaj festival prati od početka i svojim foto-aparatom je ovekovečio svaki komad.

Sedam predstava iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine boriće se za jednu od devet nagrada Ardalion (za najbolju predstavu, režiju, glumca, glumicu, mladog glumca, kostimografiju, scenografiju, najbolju epizodnu ulogu), kao i za specijalne nagrade.

Kurir.rs/ Z. Gligorijević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track