BEOGRADSKA FILHARMONIJA PUTUJE NA KINESKU TURNEJU: U slavu stogodišnjice orkestra nastupiće u najprestižnijim dvoranama sveta
Foto: Marko Đoković

uspeh

BEOGRADSKA FILHARMONIJA PUTUJE NA KINESKU TURNEJU: U slavu stogodišnjice orkestra nastupiće u najprestižnijim dvoranama sveta

Kultura -

Beogradska filharmonija putuje na Kinesku turneju od 4. do 20. novembra 2023. godine, tokom koje će pod palicom legendarnog dirigenta Nemea Jarvija, održati koncerte u Sijanu, Pekingu i Šangaju.

U svetlu proslave stogodišnjice orkestra, Beogradskoj filharmoniji je ukazana čast da svečano otvori Centar za kulturu i umetnost "Pojas i put" u Sijanu, a vek ponosa orkestar će predstaviti u najznačajnijim svetskim dvoranama poput Nacionalnog centra za izvođačke umetnosti u Pekingu i veličanstvenoj sali Velikog teatra Šangaja.

Beogradska filharmonija, Zubin Mehta
foto: Marko Đoković/Beogradska filharmonija

Kineska turneja Beogradske filharmonije došla je na inicijativu najvećeg filharmonijskog prijatelja, maestra Zubina Mehte, u želji da podrži međunarodnu promociju orkestra u muzičkim centrima visoke selekcije gde se predstavljaju isključivo najbolji među najboljima.

Smatrajući da Beogradska filharmonija zaslužuje mesto u orkestarskoj ligi šampiona, Mehta je pozvao Filharmoniju da zajednički održe koncerte u najprestižnijim dvoranama sveta, ali je, na obostranu žalost, bio primoran da iz zdravstvenih razloga otkaže svoje učešće.

Zubin Mehta, Beogradska Filharmonija
foto: Marko Đoković

Međutim, palicu nad Beogradskom filharmonijom u Kini, preuzima dirigentski bard Neme Jarvi, legendarni maestro koji je predvodnik čuvene dirigentske i muzičke dinastije. Jarvi je jedan od najcenjenijih dirigenata sveta, višedecenijske blistave karijere, u koju se ubrajaju predvođenja najprominentnijih orkestara i solista najvišeg kalibra, kao i preko 450 ostvarenih snimaka. U stogodišnjoj filharmonijskoj istoriji zabeležena su tri nastupa sa maestrom, a susreti u Kini će biti nakon gotovo 50 godina.

Početak turneje Beogradske filharmonije je 8. novembra u Sijanu i to uz svečano otvaranje koncertne dvorane Centra za kulturu i umetnost „Pojas i put“, na događaju od izuzetnog značaja za ovaj grad poznat kao početna tačka „Puta svile“.

Beogradska filharmonija, Zubin Mehta
foto: Marko Đoković/Beogradska filharmonija

Potom će 14. novembra orkestar nastupiti u Pekingu u jednoj od najimpresivnijih koncertnih dvorana sveta - Nacionalnom centru za izvođačku umetnost, kao centralni događaj Međunarodnog orkestarskog foruma koji okuplja predstavnike vodećih orkestara sveta.

Turneju kruniše koncert u Šangaju, 18. novembra u Sali Velikog teatra u okviru prestižnog Šangajskog međunarodnog festivala. Tokom turneje Beogradska filharmonija će nastupiti sa vrsnim solistima, virtuozima na violini, Đovanijem Zanonom i Huangom Menglom, a na programu su dela Čajkovskog, Verdija, Berlioza i Betovena.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:45

KONCERT UMESTO KOMEMORACIJE: Beogradska filharmonija ispratila Ivana Tasovca na večni počinak muzikom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track