RODITELJI KULTURU I UMETNOST ZAMENE ZA ESTRADU I TO JE GLAVNI PROBLEM: Direktorka juče digla buru u javnosti, a evo šta sada kaže
Foto: Privatna Arhiva

njen govor sve oduševio

RODITELJI KULTURU I UMETNOST ZAMENE ZA ESTRADU I TO JE GLAVNI PROBLEM: Direktorka juče digla buru u javnosti, a evo šta sada kaže

Kultura -

Direktorka Puls teatra iz Lazarevca Ivana Nedeljković je na zatvaranju Pozorišnog ringišpila proteklog vikenda iznela kritike na račun ponašanja roditelja u pozorištu, a njeno obraćanje postalo je preko noći tema domaćih medija. Ona je progovorila o problemima s kojima se susreću glumci koji igraju za decu.

Ivana Nedeljković, Lazarevac, Puls teatar
foto: Privatna Arhiva

Napad na glumce

- Najveći problem su roditelji, a ja sam kao direktor ove ustanove izgrebana jer neko hoće da uđe preko mene. Mi smo kao glumci, kao akteri, kao ansambl - napadnuti skoro svako veče zbog toga što neko ne shvata da ne može dete od dve godine da dovede na predstavu koja je preporučena za sedam, osam i devet godina - rekla je Nedeljkovićeva.

❗Obraćanje direktorke pozorišta, Ivane Nedeljković, poslednjeg dana 9. Pozorišnog ringišpila ?

Posted by Puls teatar Lazarevac on Saturday, 4 November 2023

Pozorišni bonton se ne poštuje, a mnogi ga i ne poznaju.

- Isključite vaše mobilne telefone. Uključenim telefonom vi remetite izvođača. U pozorište se ne ulazi s kokicama, remetite izvođača i publiku koja želi da uživa u predstavi. Dragi roditelji, vi male bebe dovodite u kolicima i, kad ne možete ovde da uđete s kolicima, jer to nije stadion, nije parkić, vi se svađate s nama, sa ansamblom Puls teatra, vi se svađate s dežurnim mojim zaposlenima, svađate se s ljudima koji afirmišu ovaj grad. Ovo nije arena, ovo nije stadion, ovo je pozorište. Zna se šta je pozorišni bonton. Ako ne znate šta je pozorišni bonton, ne morate uopšte da dolazite. Pozorište nije obaveza, to je dobra volja - izjavila je Nedeljkovićeva, koja za Kurir kaže da nije imala nikakvu nameru da snimak njenog obraćanja publici pred predstavu postane toliko viralan.

Ivana Nedeljković, Lazarevac, Puls teatar
foto: Privatna Arhiva

- Za pola sata imam probe, a uveče igramo predstavu. Sutra gostujem na dve televizije. Roditelji kulturu i umetnost često zamene za zabavu ili, nažalost, estradu i to je jedan od glavnih problema - naglašava glumica, koja nam je prosledila svoju izjavu za medije, koju je preneo Insajder.

- S obzirom na to da sam glumica po osnovnoj vokaciji i često igram predstave, verujte da ovo obraćanje meni lično nije bilo potrebno. Međutim, kako se ove godine tri dana dešavao "stampedo" prilikom ulaska u pozorište, kao da se deli hleb gladnima i kako smo, kao organizatori, morali da vodimo računa o bezbednosti te dece, pre svega, uočili smo da su upravo roditelji mnogo manje zainteresovani od nas da jedan kvalitetan događaj podele sa svojom decom i da su upravo oni ti kojima je, uslovno rečeno, manje bilo stalo do bezbednosti sopstvene dece, što se graniči s neverovatnim. Jer kako drugačije objasniti pojavu gde roditelj prilikom ulaska gazi preko sopstvenog deteta, gurajući ga i potpuno ignorišući dežurna lica na predstavi.

Ivana Nedeljković, Lazarevac, Puls teatar
foto: Privatna Arhiva

Stvari će ići nabolje

Ona se nada će se iz svega ovoga biti nešto dobro.

- Ljudi hoće u pozorište, a s druge strane, potpuno se neadekvatno ponašaju. Uz nas će ostati oni koji istinski vole kulturu. Sigurno će stvari ići nabolje. Nepopravljivi sam optimista. Mislim da je najveći problem nedostatak domaćeg vaspitanja, kao i da je u ovom slučaju problem bio u relativno mladim roditeljima, koji su i sami bili uskraćeni za odlazak na pozorišne predstave - zaključila je glumica.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track