ZAVRŠEN JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL Najbolja predstava „Edip“, glumac Milan Marić, a glumica Vanja Ejdus
Foto: Baja Vujović

ZAVRŠEN JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL Najbolja predstava „Edip“, glumac Milan Marić, a glumica Vanja Ejdus

Kultura -

Za najbolju predstavu na 28. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu žiri je proglasio i dodelio nagradu Ardaliona za najbolju predstavu predstavi „Edip“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd za osobeno tumačenje klasike na savremen način.

Ova nagrada je dodeljena većinom glasova stručnog žirija koji su činili: Miodrag Tabački, scenograf, kostimograf i univerzitetski profesor - predsednik žirija; Urša Raukar-Gamulin, glumica; Miloš Latinović, kulturolog, književnik; Branislava Ilić, dramaturškinja i Milan Nešković, profesor i reditelj.

Ovaj žiri je nagradu Ardaliona za najbolju režiju dodelio Veljku Mićunovću za režiju predstave „Očevi i oci“ Narodnog pozorišta Beograd. U obrazloženju su naveli da je Mićunovićeva režija precizna i osobena u kontekstu tumačenju savremenog romana prevedenog na dramski jezik sa posebnom posvećenošću likovima prelomne istorijske epohe. Nagrada je doneta većinom glasova.

Nagrada Ardalion za najbolju žensku ulogu dodeljena je Vanji Ejdus za ulogu Elizabete Medaković u predstavi „Očevi i oci“ Narodnog pozorišta u Beogradu. Vanja Ejdus je uverljivo, konzustentno i scenski slikovito i na momente tumačila lik strankinje u zemlji koja ne prihvata.

Edip
foto: Baja Vujović

Nagrada je doneta većinom glasova. Nagrada Ardalion za najbolju mušku ulogu je dodeljena Milanu Mariću za ulogu Edipa u predstavi „Edip“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Marić je promišljeno, ali eruptivno tumačio antički lik povezujući ga sa savremenošću u kojoj živimo, pokazujući da se ljudi i vremena ne menjaju.

Nagrada je doneta većinom glasova. Nagrada Ardalion za najbolju scenografiju dodeljena je Ivanki-Vani Prelević za scenografiju predstave „Nesporazum“ Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice. Nagrada je dodeljena zbog kozisitentnog i inovativnog osmišljavanja scenskog prostora. Nagrada je doneta većinom glasova.

Nagrada Ardalion za najbolju kostimografiju dodeljena je Mariji Marković Milojev za kostime predstave „Edip“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu i „Očevi i oci“ Narodnog pozorišta u Beogradu. Marija Marković-Milojev je u obe predstave kostime izvela maštovito dosledno i tačno u istorijskim kontektstima predstava.

Nagrada je doneta većinom glasova. Nagrada Ardalion za epizodnu ulogu dodeljena je Seni Đoroviđ za ulogu Nanke u predstavi „Očevi i oci“ Narodnog pozorišta u Beogradu. Sena Đorović je doslednom interpretacijom lika iz naroda definisala habitus tradicionalnih slojeva našef društva u prelomnim vremenima.

Nagrada je doneta većinom glasova. Nagrada Ardalion za najboljeg mladog glumca i nagrada Politike „Avdo Mujčinović“ dodeljena je Aleksandru Vučkoviću za ulogu Mihaila Medakovića u predstavi „Očevi i oci“ Narodnog pozorišta iz Beograda. Vučkovićeva inpreteracija na najbolji način dočarava fatalizam mladosti u istorijskim turbulentnim vremenima.

Nagrada je doneta većinom glasova. Specijalna Nagrada Ardalion dodeljena je ansamblu predstave „Naš razred“ Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba za kolektivnu glumačku igru. Nagrada je doneta jednoglasno.

Kurir.rs/Z.G.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track