" PAUL JOANOWITCH" Najčuvenija aukcijska kuća prodaje delo SRPSKOG genija, a od početne cene će vam se zavrteti u glavi!
Foto: Shutterstock, sothebys.com

foto

" PAUL JOANOWITCH" Najčuvenija aukcijska kuća prodaje delo SRPSKOG genija, a od početne cene će vam se zavrteti u glavi!

Kultura -

Slika našeg legendarnog slikara Paje Jovanovića trenutno je na aukciji po ceni od 90.000 funti oko (12.110.305 dinara), a njena cena tek će porasti. Aukcija na kojoj će se prodati "Bašibozuk koji se odmara" počinje sutra od 15 časova po našem vremenu.

Očekivalo se da će slika biti prodata za između 70 i 100.000 funti no trenutne ponude su na 90.000 i još uvek rastu. Ova slika je ulje na platnu, a prodaje se na Sotheby aukciji.

Zanimljivo je da su na sajtu, iako su svesni srpskog porekla slikara, napisali da je njegovo ime Paul Jowanovich.

Paja Jovanović
foto: sothebys.com

Arnauti, ili bašibozuci, bili su neregularni pripadnici osmanske vojske regrutovane u Srbiji i Albaniji, tada u sastavu Osmanskog carstva. Naprezanje osmanskog feudalnog sistema izazvano širokim prostranstvom Carstva zahtevalo je veće oslanjanje na neregularne vojnike.

aukcija
foto: Printscreen

Bili su naoružani i izdržavani od strane vlade, ali nisu primali platu i nisu nosili uniforme ili karakteristične značke, pa su se oblačili u svoju prepoznatljivu lokalnu nošnju koja se sastojala od crvene tunike. Pošto nisu bili formalno obučeni, nisu mogli da služe u velikim vojnim operacijama, ali su bili korisni za druge zadatke kao što su izviđanje i dežurstvo.

Paja Jovanović
foto: sothebys.com

Joanović je studirao na bečkoj akademiji kod Karla Leopolda Milera. Među njegovim pokroviteljima bio je srpski kralj Aleksandar. Izlagao je u Beču, Minhenu i Berlinu, gde su njegovi pomno posmatrani crnogorski i albanski podanici, posebno ratnici i bašibazuci, naišli na međunarodno priznanje, cenjeno od strane engleskih i američkih kolekcionara.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:54

VIKTOR SAVIĆ ZAMOLIO DRAGANU MIRKOVIĆ DA SE SLIKA S NIJM, A ONDA JOJ POSTAVIO OVO PITANJE! Tebi sam prva javila šta spremam

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track